Door de lange wachtlijsten voor psychologische zorg schakelen steeds meer werkgevers zelf een psycholoog in en verwijzen bedrijfsartsen steeds vaker door naar bedrijfspsychologen. Dat meldt de NOS. Ook huisartsen verwijzen steeds vaker door naar bedrijfspsychologen, bijvoorbeeld als er sprake is van burn-outklachten. Het inschakelen van een bedrijfspsycholoog betaalt zich terug in korter verzuim en uiteindelijk lagere kosten. Het is een ontwikkeling die ik ook steeds vaker zie.
Trend
De vraag naar psychologische zorg zal de komende jaren verder stijgen aangezien Nederlanders steeds vaker te maken hebben met mentale gezondheidsklachten. Het aantal volwassenen met een angststoornis, depressieve stoornis of een stoornis in het gebruik van alcohol en drugs is de afgelopen jaren sterk gestegen. Annemarie Luik, epidemioloog bij het Trimbos-instituut, ziet een sterke stijging in het percentage volwassenen met psychische aandoeningen, vooral onder jongvolwassenen. Arbodienstverleners en andere organisaties die zich bezighouden met arbeid en gezondheid anticiperen hierop door meer psychologen aan te nemen.
Arbo Unie luidde in 2019 de noodklok. Destijds voorspelden zij dat in 2030 een kwart van de werkenden zou uitvallen door stress- en burn-outklachten. Die alarmerende cijfers zijn al in 2024 behaald.
Kosten
De kosten voor ziekteverzuim zijn hoog en lopen al jaren op. Dit geldt vooral voor de verzuimkosten die het gevolg zijn van verzuim wegens mentale klachten. Op dit moment gaat het om iets meer dan drie miljard euro per jaar. Dit komt onder andere doordat steeds meer mensen mentale klachten ervaren en de verzuimduur langer wordt.
Tot slot: psychische klachten zijn al enkele jaren de #1 reden voor het aanvragen van een WIA-uitkering. Dit betekent dat de verzuimkosten voor werkgevers na maximaal twee jaar stoppen maar de kosten verder oplopen onder de vlag van de sociale zekerheid. We hebben zoals dat heet een ‘wicked problem’, een probleem dat zich moeilijk laat oplossen.