Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Verzuim in 2023 afgenomen maar nog steeds (te) hoog!
Verzuim in 2023 afgenomen maar nog steeds (te) hoog!

Voor het eerst in jaren is het ziekteverzuim licht afgenomen blijkt uit het nieuwe trendrapport Ziekteverzuim & Arbeidsongeschiktheid van verzekeraar Nationale Nederlanden. De kosten voor werkgevers als gevolg van verzuim daalde met 2 miljard euro tot zo’n 23 miljard euro. Ruim veertig procent (43%) van de werkgevers ziet psychische klachten als hoofdoorzaak van langdurig verzuim. 26% van de werkgevers verwacht een toename van privégerelateerd psychisch verzuim.

Verzuim nog steeds hoog

Ondanks de lichte daling is het verzuim met 5,3% nog aan de hoge kant. Het verzuim blijft het hoogst in de sectoren gezondheid (7,4%) en vervoer en opslag (6,3%). Het verzuim in de gezondheidssector blijft 2%-punt boven het landelijk gemiddelde. Gezien het feit dat een aanzienlijk deel van werkend Nederland (18%) actief is in de gezondheidssector, heeft dit een aanzienlijke invloed op het algehele verzuim in heel Nederland.

Burn-outklachten

Het aantal werknemers met burn-outklachten daalde in 2023, hoewel er bij jonge werknemers een toename te zien is. Één op de vier werknemers tot 35 jaar ervaart deze klachten. Net als voorgaande jaren stijgt het verzuim onder jonge werknemers, waarbij jonge vrouwen bijna twee keer zo vaak verzuimen als mannen. Volgens Nationale Nederlanden blijft het psychische verzuim onder jongere werknemers een zorgwekkende ontwikkeling.

Stijging WIA-aanvragen en 42e-ziekteweeksmeldingen

Ook zien we in 2023 een stijging met betrekking tot het aanvragen van een WIA-uitkering.  Het aantal aanvragen steeg met 11.030 naar 84.552. Ook het aantal 42e-ziekteweekmeldingen steeg in 2023. Van 142.201 in 2022 naar 147.031 in 2023. Dit is een toename van 3,4%.

Bekijk trendrapport

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…