Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Promotieonderzoek naar herhaalverzuim bij veelvoorkomende psychische klachten
Promotieonderzoek naar herhaalverzuim bij veelvoorkomende psychische klachten

Psychische klachten en aandoeningen vormen al jaren de belangrijkste reden voor ziekteverzuim en het aanvragen van een WIA-uitkering en komen veel voor. Volgens cijfers van het Trimbos-instituut kampt 25 procent van de Nederlanders met psychische klachten of aandoeningen zoals angst, ADHD of depressie. Angststoornissen komen het vaakst voor, namelijk bij 15 procent van de volwassenen. Bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoening(en) gehad.

Op basis van cijfers weten we dat 20 tot 30 procent van de mensen dat uitvalt als gevolg van psychische klachten op een later moment opnieuw uitvalt. In 90 procent van de gevallen gebeurt dit binnen drie jaar na volledige werkhervatting. Dit vormt voor arbeidsdeskundige Lydia in ‘t Hout aanleiding voor een promotieonderzoek naar de achtergrond van het herhaalverzuim. Zij vindt het belangrijk dat er inzicht komt in de oorzaken zodat werkgevers en werknemers beter geadviseerd en begeleid kunnen worden.

Hulpmiddel voor arbeidsdeskundigen

Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een hulpmiddel voor arbeidsdeskundigen waarmee risico’s op herhaald verzuim zo goed mogelijk ingeschat kunnen worden en tevens onderzocht kan worden welke begeleiding een werknemer nodig heeft om nieuw verzuim te voorkomen.

Factoren

In ‘t Hout heeft een systematische literatuurstudie uitgevoerd waarmee alle wetenschappelijke kennis over herhaalverzuim in kaart is gebracht. Na een selectie bleven er 20 relevante artikelen over met 78 factoren die van invloed zijn op herhaalverzuim. Uiteindelijk werden er 17 sleutelfactoren en een categorie overige factoren gevonden. Hieruit zijn twee factoren te filteren die wetenschappelijke bewijskracht hebben. Zo blijkt dat een lagere sociaaleconomische status en de aard van eerder verzuim zorgen voor een grotere kans op herhaalverzuim.

Vervolgonderzoek

Bovenstaande onderzoek geeft enkele eerste inzichten maar vervolgonderzoek is nodig. Om die reden gaat In ‘t Hout in gesprek met de praktijk zoals werknemers die uitvallen met psychische klachten, werkgevers en arbo-professionals.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…