Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Onderzoek naar medische rapportages (WIA) bij Long Covid: kwaliteit onvoldoende
Onderzoek naar medische rapportages (WIA) bij Long Covid: kwaliteit onvoldoende

Jurist en verzekeringsarts onafhankelijke expertises Jim Faas deed samen met Nina Wijnands – medisch adviseur en onderzoeker UWV bij AKAG -ZON – (voor)onderzoek naar de medische rapportages van WIA-beoordelingen waarbij Long Covid (Post Covid) speelt. De bevindingen en aanbevelingen hebben ze neergelegd in een rapport dat recentelijk is gedeeld met Johanna Hirscher, lid van de Raad van Bestuur van UWV.

Een opname voor de NPO Radio 1-podcast ‘De Schaduwepidemie’ – waarin een oproep gedaan werd aan mensen met Long Covid om ervaringen met WIA-beoordelingen te melden – vormde de aanleiding voor dit (voor)onderzoek. Vervolgens heeft Faas aandacht voor de problematiek gevraagd bij UWV. Hier werd naar verloop van tijd positief door UWV op gereageerd.

Kwaliteit onvoldoende

Een belangrijke conclusie die uit dit (voor)onderzoek getrokken kan worden is niet positief. De onderzoekers komen tot de conclusie dat in 75% van de gevallen de inhoudelijke (argumentatieve) kwaliteit onvoldoende is. In 25% van de gevallen kan de argumentatie gevolgd worden. Dit geeft volgens Faas reden tot zorg.

Aanbevelingen

Faas en Wijnands hebben enkele belangrijke aanbevelingen met UWV gedeeld. Zo pleiten zij voor uitgebreider en meer representatief (dossier)onderzoek, het ontwikkelen van een leidraad voor de beoordeling van de belastbaarheid bij Long Covid en het inzetten op extra bij- en nascholing over Long Covid.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…