Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Intern onderzoek UWV: kwaliteit WIA-beoordelingen van zeer slechte kwaliteit
Intern onderzoek UWV: kwaliteit WIA-beoordelingen van zeer slechte kwaliteit

Uit een intern onderzoek van UWV blijkt dat de kwaliteit van WIA-beoordelingen ver onder de maat is. Dit schrijft het AD die inzage had in een intern UWV-rapport. Uit het onderzoek komt naar voren dat in er in meer dan de helft van de gevallen sprake is van onzorgvuldig onderzoek. Ook worden er meestal geen medische gegevens geraadpleegd (herkenbaar) en blijken conclusies over de inzetbaarheid onjuist (ook herkenbaar). De meeste fouten worden volgens de onderzoekers gemaakt bij telefonische spreekuren en bij mensen met psychische aandoeningen. In bijna acht op de tien gevallen is het eindoordeel na een telefonische beoordelingen niet geloofwaardig.

Heel verrassend is dit allemaal niet. Voor mij en mijn vakgenoten is de kwaliteit van WIA-beoordelingen al jaren een doorn in het oog. Het nieuwsbericht van het AD bevestigt wat wij al langer weten. WIA-beoordelingen lijken door de willekeur en het feit dat er wel degelijk subjectief wordt beoordeeld niet zelden op een loterij.

Klokkenluider

Het TV-programma EenVandaag sprak voor een reportage die op 21 juni werd uitgezonden met een klokkenluider die als arbeidsdeskundige werkzaam is bij UWV. Hij zet grote vraagtekens bij de manier waarop UWV WIA-beoordelingen uitvoert: “Het is van begin tot het eind een schatting. Vaak zie je dat de wegingen op alle aspecten niet correct zijn. Het heeft verstrekkende gevolgen voor de klant. Heel veel mensen verliezen hierdoor hun huis en gezinnen vallen uit elkaar.” Het verhaal van de klokkenluider wordt ondersteund door interne documenten waar EenVandaag inzicht in heeft gekregen en door tientallen gesprekken met arbeidsongeschikten en deskundigen. Daar komt bij dat in vele rechterlijke uitspraken van alleen al dit jaar is terug te lezen dat veel onderbouwingen van UWV rammelen.

Reactie UWV

UWV heeft een reactie op het nieuwsbericht gegeven. Klik hier om de reactie te lezen.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
D. Smits
D. Smits
1 juli 2024 09:54

Betonrot in het systeem en gebrek aan (psychologische) volwassenheid als het gaat om het erkennen van het eigen aandeel door UWV, gelet op de reactie op het rapport die op mij overkomt als defensief en de onderzoeksresultaten negerend en bagatelliserend.

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…