Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Moet een extraatje, bonus of jubileumgratificatie met een WIA-uitkering worden verrekend?
Moet een extraatje, bonus of jubileumgratificatie met een WIA-uitkering worden verrekend?

Als je naast een WIA-uitkering werkt, wordt een deel van je inkomsten uit werk met je uitkering verrekend. Per verdiende euro ga je er ongeveer 30 eurocent op vooruit. Het overige deel verrekent UWV met een lopende WIA-uitkering. Maar wat als je een bonus krijgt of ergens 12,5, 25 jaar of 40 jaar werkt en je krijgt van je werkgever een jubileumgratificatie? Mag je dit extraatje dan volledig houden of moet dit dan ook verrekend worden met de uitkering?

Het antwoord op deze vraag is simpel. UWV moet alle inkomsten die behoren tot inkomen uit tegenwoordige dienstbetrekking verrekenen. Met andere woorden: alle verdiensten die het gevolg zijn van een lopende arbeidsovereenkomst moeten worden verrekend. Dit geldt dus ook voor een bonus, extraatje of jubileumgratificatie.

Uitzondering

UWV verrekent echter geen jubileumgratificatie als er sprake is van een 25- of 40-jarig werkjubileum èn als de gratificatie niet hoger is dan één maandloon. Dit heeft te maken met de fiscale dienst­tijdvrijstelling die uitsluitend van toepassing is bij deze twee jubilea. Een jubileumbonus wordt dan niet gezien als loon en is ook nog eens onbelast.

Wel even melden…

Krijg je een bonus, extraatje of jubileumgratificatie voor een ander dienstjubileum dan voor 25 of 40 jaar in dienst zijn? Geef dit dan op tijd door aan UWV zodat er een verrekening kan plaatsvinden. Anders loop je het risico op een terugvordering en een bestuurlijke boete wegens het schenden van de informatieplicht. UWV vergelijkt jouw gegevens namelijk met de informatie die de Belastingdienst jaarlijks aan hen verstrekt.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…