Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Volwassenen onderwijs
Scholing volgen met een uitkering? Dit zijn de voorwaarden om scholingskosten vergoed te krijgen…
Volwassenen onderwijs
Scholing volgen met een uitkering? Dit zijn de voorwaarden om scholingskosten vergoed te krijgen…

Je ontvangt een uitkering van UWV en zou graag een opleiding willen volgen om je kansen op werk te vergroten. Dat is mogelijk als aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Hoe dat allemaal geregeld is vind je terug in de ‘Beleidsregels scholing en voorwaarden vergoeding scholingskosten UWV 2024’ die sinds deze week de ‘Beleidsregels Scholing 2021’ vervangen. In deze blog geef ik meer uitleg over de scholingsmogelijkheden die door UWV of een werkgever die eigenrisicodrager is betaald kunnen worden.

Noodzaak tot scholing

Allereerst moet er een noodzaak tot scholing zijn. Volgens de beleidsregels moet de scholing de meest effectieve en efficiënte weg naar duurzaam werk vormen. Dit betekent dan ook dat eventuele scholing arbeidsmarktrelevant moet zijn. Formeel moet er ook sprake zijn van een baanintentie of baangarantie. Deze baanintentie of baangarantie blijkt uit een door een werkgever en de uitkeringsgerechtigde ondertekende verklaring of arbeidsovereenkomst, dan wel een mondelinge verklaring door een werkgever. Is er geen sprake van een baanintentie of baangarantie? Dan moet aangetoond kunnen worden dat er voldoende baankansen zijn na het afronden van de scholing.

Een opleiding, cursus of opleider moet van goede kwaliteit zijn, bijvoorbeeld door voorzien te zijn van de juiste accreditatie of door te worden erkend door een landelijke beroepsgroep of brancheorganisatie. Dit heeft o.a. te maken met de vraag vanuit de arbeidsmarkt en het feit dat werkgevers bepaalde opleidingen, cursussen, accreditaties en/of behaalde certificaten niet erkennen waardoor de scholing niet direct bijdraagt aan baankansen. Wil je aan de slag als zelfstandig ondernemer? Dan moet UWV per geval beoordelen of een opleiding bijdraagt aan het duurzaam verkrijgen van inkomen.

Scholingsduur

Een tweede voorwaarde is dat er sprake moet zijn van een relatief korte scholingsperiode: UWV hanteert in beginsel een periode van maximaal één jaar. Uitzonderingen hierop zijn mogelijk.

Schoolbaarheid

De laatste voorwaarde is dat een uitkeringsgerechtigde die een opleiding wil volgen schoolbaar is. Hiervoor gelden drie toetsingscriteria die ik hieronder opsom:

 • Cognitieve vaardigheden: de uitkeringsgerechtigde voldoet aan de formele instroomeisen die het opleidingsinstituut stelt aan personen die de scholing willen gaan volgen, én
 • Belasting en de belastbaarheid: de uitkeringsgerechtigde is gemotiveerd én zowel fysiek als mentaal voldoende belastbaar om de scholing met goed gevolg af te kunnen ronden én de functie of het beroep, waar de scholing voor opleidt, uit te voeren, én
 • Persoonlijke omstandigheden: de persoonlijke omstandigheden van de uitkeringsgerechtigde moeten zodanig zijn dat hij in staat is om de scholing met goed gevolg af te kunnen ronden.

Kosten

Voldoet een uitkeringsgerechtigde aan alle voorwaarden? Dan zal UWV de scholing betalen. UWV vergoedt – met inachtneming van onderstaande – de volgende scholingskosten volledig:

 • De kosten van het cursus-/lesgeld.
 • De kosten van het examengeld en maximaal één keer de kosten van een herexamen.
 • De kosten voor eventuele leer- en beschermingsmiddelen voor zover deze door de opleider verplicht zijn gesteld.
 • Een vergoeding van de reiskosten als de reisafstand meer dan 15 kilometer enkele reis openbaar vervoer bedraagt.

Algemeen gebruikelijke middelen zoals een laptop of tablet die voor de opleiding nodig zijn vallen buiten de vergoeding.

Scholing via eigenrisicodrager

Is jouw (voormalig) werkgever eigenrisicodrager? Dan oordeelt niet UWV maar de werkgever over een scholingsverzoek. Je moet dit dus met hem bespreken. Als eigenrisicodrager is hij immers tien jaar verantwoordelijk voor de re-integratie waar scholing onderdeel van kan zijn. De uitvoeringspartner die zorg draagt voor het WIA-dossier van een (voormalig) werknemer zal doorgaans de lijn van UWV volgen. Hierdoor zal bovenstaande ook van toepassing zijn als een eigenrisicodrager een besluit over scholing moet nemen.

Scholing volgen zonder vergoeding

Het komt geregeld voor dat mensen scholing willen volgen die niet voor vergoeding door UWV of een eigenrisicodrager in aanmerking komt. Uiteraard is het geen probleem om een opleiding te volgen die je zelf betaalt. Echter: de scholing mag herstel, re-integratie en het zoeken naar werk niet in de weg staan. Er kan dan ook geen vrijstelling plaatsvinden van de bij een uitkering horende plichten op het moment dat je een opleiding volgt die niet voor vergoeding door UWV of een eigenrisicodrager in aanmerking komt.

Beleidsregels scholing

Wil je meer weten over de regels rondom scholing? Klik dan hier voor de officiële publicatie.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…