Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Hairstyliste heeft geen recht op loon nadat ze na 104 weken ziekte opnieuw uitvalt
Hairstyliste heeft geen recht op loon nadat ze na 104 weken ziekte opnieuw uitvalt

Een hairstyliste maakt de wachttijd voor de WIA vol en na een beoordeling door UWV is de uitkomst dat er sprake is van minder dan 35% arbeidsongeschiktheid. Hierdoor heeft de vrouw geen recht op een WIA-uitkering. De hairstyliste blijft vervolgens in dienst bij haar werkgever maar valt enkele maanden later opnieuw uit. Haar werkgever stopt om die reden met het betalen van haar loon omdat hij van mening is dat hij geen nieuwe loondoorbetalingsplicht heeft. De vrouw is van mening dat dit wel het geval is en vordert via een kort geding doorbetaling van loon.

Juridisch kader

Laat ik eerst wat meer duidelijkheid geven over een nieuwe loondoorbetalingsplicht na 104 weken ziekte. Na 104 weken kan er alleen een nieuwe loondoorbetalingsplicht ontstaan als er sprake is van nieuw bedongen arbeid. Hiervan is bijvoorbeeld sprake bij een nieuwe arbeidsovereenkomst. Ook als er geen sprake is van een nieuwe arbeidsovereenkomst – we spreken dan van gedeeltelijke voortzetting bedongen arbeid – kan er opnieuw een loondoorbetalingsplicht ontstaan. Dit is aan de orde als iemand na de wachttijd en na het voortzetten van de re-integratie 28 dagen volledig werkzaam is geweest in de bedongen arbeid. Is dit niet het geval? Dan hebben werkgevers geen nieuwe loondoorbetalingsplicht en mogen ze bij nieuwe uitval direct stoppen met het betalen van loon.

Soms is passende arbeid de nieuwe bedongen arbeid geworden waardoor er een nieuwe loondoorbetalingsplicht ontstaat. Advocaat arbeidsrecht en auteur Suzanne Meijers legt dit uit in deze blog. Voor nog meer verdieping wijs ik je ook graag op de blog ‘Wel nieuw bedongen, niet nieuw bedongen, toch nieuw bedongen arbeid’ van advocaat sociaal verzekeringsrecht Stéphanie Heijtlager.

 Geen nieuwe loondoorbetalingsplicht voor de werkgever is slecht nieuws voor mensen die voor de WIA zijn afgewezen en bij hun werkgever zijn blijven werken. Zij hebben niet alleen geen recht op loon, ook kunnen ze geen Ziektewetuitkering krijgen en in veel gevallen ook geen WW-uitkering (of men moet ondanks ziekte nog beschikbaar zijn voor ander werk, je zult begrijpen dat dit vaak niet het geval is…). Het enige wat ze nog kunnen doen is proberen om alsnog voor een WIA-uitkering in aanmerking te komen. Dit lukt meestal niet waardoor ze zijn overgeleverd aan de bijstand (Participatiewet). 

Geschil

Terug naar het geschil tussen de hairstyliste en haar werkgever waarover de kantonrechter moet oordelen. De werkgever motiveert zijn beslissing om geen loon meer te betalen door te stellen dat hij geen nieuwe loondoorbetalingsplicht heeft. Er is volgens hem geen sprake van een nieuwe arbeidsovereenkomst, de vrouw is nog aan het re-integreren in passende arbeid en er is volgens hem ook geen gerechtvaardigd vertrouwen gewekt waardoor er sprake is van nieuwe bedongen arbeid. De vrouw stelt op haar beurt dat ze volledig hersteld is geweest en dat de arbeidsomgeving naar beneden is bijgesteld. Dit wordt door de werkgever betwist.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter komt tot de conclusie dat de vrouw niet volledig is hersteld – tijdens de zitting erkent ze dat ze in het kader van re-integratie nog uren aan het opbouwen was – en dat er geen sprake is van nieuwe bedongen arbeid waardoor de werkgever geen verplichting heeft om loon door te betalen. Evenmin is gebleken dat de arbeidsomvang is verminderd. De kantonrechter wijst om die redenen de vorderingen van de vrouw af.

Uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2024:2592

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…