Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

UWV: WIA-maatregel ‘praktisch schatten’ gaat leiden tot forse toename bezwaarprocedures werkgevers
UWV: WIA-maatregel ‘praktisch schatten’ gaat leiden tot forse toename bezwaarprocedures werkgevers

De WIA-maatregel ‘praktisch schatten’ die hoogstwaarschijnlijk in juli dit jaar ingaat* zal leiden tot meer bezwaarprocedures van werkgevers. Dat verwacht UWV, die hierop heeft geanticipeerd door het budget voor de afdeling bezwaar en beroep behoorlijk te verhogen. Werkgevers zijn bang dat de maatregel gaat leiden tot een hogere WGA-schadelast als gevolg van een hoger arbeidsongeschiktheidspercentage of het toekennen van een WIA-uitkering in plaats van dat die geweigerd wordt. Ze vrezen dat ze voor langere tijd worden geconfronteerd met hogere kosten, ook na het beëindigen van de maatregel die drie jaar moet duren.

Weinig enthousiasme

De maatregel valt niet alleen niet goed bij werkgevers maar ook mijn beroepsgroep is weinig enthousiast, evenals de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde. Laatstgenoemde is onder andere bang dat werkgevers de bedrijfsarts zullen willen beïnvloeden om te voorkomen dat er een mate van arbeidsongeschiktheid groter dan 35% uit de ‘praktische beoordeling’ rolt. Ook maakt de vereniging zich zorgen over de gevolgen van een toename in bezwaar- en beroepsprocedures en het effect hiervan op de relatie tussen werkgever en werknemer.

De Vakcentrale voor Professionals deelt die zorg. Zij vrezen ook voor risicocalculerend gedrag van werkgevers en voor een gebrek aan contact met een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige bij UWV. De Vakcentrale ziet als risico dat wanneer er geen contact is met de werknemer voor de beoordeling, er signalen waaruit blijkt dat de werknemer het werk niet (volledig) of duurzaam kan uitoefenen mogelijk
worden gemist en daarom het werk ten onrechte ‘geschikt’ wordt geacht.

Verschuiving probleem

De ‘winst’ voor UWV wordt geschat op 3000 tot 4000 extra WIA-beoordelingen per jaar. Op een aanbod van 55.000 tot 70.000 WIA-beoordelingen per jaar is dit een beperkte winst. Zeker als je weet dat het probleem verschuift naar Bezwaar en Beroep, een afdeling binnen UWV die al verzuipt.

* Als streefdatum voor het ingaan van de maatregel wordt 1 juli aangehouden. Voordat de maatregel kan ingaan moet het Schattingsbesluit arbeidson­geschiktheidswetten worden aangepast.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…