Gistermiddag presenteerde de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) haar advies aan het kabinet over een nieuw stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het huidige stelsel staat onder druk, mede door een tekort aan verzekeringsartsen bij UWV. Op dit moment werken er zo’n 800 verzekeringsartsen bij UWV terwijl dat er zo’n 1075 zouden moeten zijn. Ook is het stelsel te ingewikkeld. In haar advies presenteert OCTAS drie varianten waardoor het huidige te complexe stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid vereenvoudigd kan worden. Ook doet de OCTAS een aantal voorstellen om knelpunten voor mensen zonder (recent) arbeidsverleden aan te pakken.
Versimpelen
Ongeacht welke variant wordt gekozen, is het volgens OCTAS-commissievoorzitter Roos Vermeij mogelijk veel zaken te versimpelen door uit te gaan van het perspectief van mensen. Complexiteit is vaak een uiting van regeldrift en doelmatigheidsdwang. De commissie vindt dat mensen moeten kunnen begrijpen wat hun rechten zijn, wat hun plichten zijn en wat hun perspectief is. Vermeij wijst er op dat om tot daadwerkelijk vereenvoudigingen te komen het nodig is dat alle betrokkenen meewerken aan de verdere uitwerking van de varianten.
De varianten zijn alternatieven waaruit gekozen kan worden. Zonder een keuze te maken, geeft de commissie een visie op een stelsel voor mensen die ziek of arbeidsongeschikt worden en waarbij meer aandacht en meer zekerheid voor mensen is. Het is belangrijk dat daarbij wordt uitgegaan van wederzijds vertrouwen. Ook moeten werkgevers meer mogelijkheden krijgen om te ondersteunen bij re-integratie. Door regelgeving lopen zij nu nog tegen te veel beperkingen aan.
Klik hier om het rapport van OCTAS te downloaden.