Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

OCTAS brengt met rapport ‘Toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel’ advies uit aan kabinet
OCTAS brengt met rapport ‘Toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel’ advies uit aan kabinet

Gistermiddag presenteerde de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) haar advies aan het kabinet over een nieuw stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het huidige stelsel staat onder druk, mede door een tekort aan verzeke­ringsartsen bij UWV. Op dit moment werken er  zo’n 800 verzekeringsartsen bij UWV terwijl dat er zo’n 1075 zouden moeten zijn. Ook is het stelsel te ingewikkeld. In haar advies presenteert OCTAS drie varianten waardoor het huidige te complexe stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid vereenvoudigd kan worden. Ook doet de OCTAS een aantal voorstellen om knelpunten voor mensen zonder (recent) arbeidsverleden aan te pakken.

Versimpelen

Ongeacht welke variant wordt gekozen, is het volgens OCTAS-commissievoorzitter Roos Vermeij mogelijk veel zaken te versimpelen door uit te gaan van het perspectief van mensen. Complexiteit is vaak een uiting van regeldrift en doelmatigheidsdwang. De commissie vindt dat mensen moeten kunnen begrijpen wat hun rechten zijn, wat hun plichten zijn en wat hun perspectief is. Vermeij wijst er op dat om tot daadwerkelijk vereenvoudigingen te komen het nodig is dat alle betrokkenen meewerken aan de verdere uitwerking van de varianten.

Complexiteit is voor de uitvoering één van de grootste knelpunten. Één van de oorzaken is dat wet en regelgeving soms precies vastlegt wie wat moet doen op welke wijze. De uitvoering kan in onze ogen aan kwaliteit winnen door professionals hierin meer (discretionaire) bevoegd heden te geven, zonder precies voor te schrijven wat deze moet doen. Denk aan “comply or explain”regels en/of hardheidsclausules in regelgeving, gecom­bineerd met het vierogenprincipe in de uitvoering.

De varianten zijn alternatieven waaruit gekozen kan worden. Zonder een keuze te maken, geeft de commissie een visie op een stelsel voor mensen die ziek of arbeidsongeschikt worden en waarbij meer aandacht en meer zekerheid voor mensen is. Het is belangrijk dat daarbij wordt uitgegaan van wederzijds vertrouwen. Ook moeten werkgevers meer mogelijkheden krijgen om te ondersteunen bij re-integratie. Door regelgeving lopen zij nu nog tegen te veel beperkingen aan.

Klik hier om het rapport van OCTAS te downloaden.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…