Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Kantonrechter oordeelt over loonstop werknemer als gevolg van loonsanctie van UWV voor werkgever
Kantonrechter oordeelt over loonstop werknemer als gevolg van loonsanctie van UWV voor werkgever

Na twee jaar arbeidsongeschiktheid vraagt een werknemer van reparatiebedrijf iRepairNow een WIA-uitkering aan bij UWV.  Werkgever en werknemer spreken met elkaar af dat de werknemer zelf het re-integratieverslag inclusief alle medische informatie naar UWV opstuurt. Na enige tijd laat UWV aan de werkgever weten dat het dossier niet compleet is en wordt er gevraagd om een aanvulling op het re-integratieverslag. Deze aanvulling ontvangt UWV echter niet waarna hij een loonsanctie aan de werkgever oplegt.

Loonstop

De werkgever past vervolgens een loonstop toe op zijn werknemer en stopt met het betalen van loon. Dit omdat hij van mening is dat het niet volledig en correct indienen van de juiste stukken bij UWV voor rekening en risico van de werknemer moet komen. De sanctie is immers het gevolg van een te late WIA-aanvraag door het niet volledig aanleveren van alle informatie, terwijl duidelijk was afgesproken dat de werknemer zelf alle benodigde informatie bij UWV zou aanleveren.

Kort geding

Omdat de werknemer zonder loon en zonder uitkering komt te zitten stapt hij naar de kantonrechter. Tijdens een kort geding vordert hij loondoorbetaling. De kantonrechter oordeelt allereerst dat de loonvordering gezien de omstandigheden spoedeisend is waardoor de kwestie geschikt is voor een kort geding.

Gelet op de instabiele mentale gesteldheid van [eiser], waarvan iRepairNow op de hoogte was, had het bovendien voor de hand gelegen dat iRepairNow zelf voor verzending had zorggedragen.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter gaat niet mee in het standpunt van de werkgever en stelt dat het niet tijdig of onvolledig aanleveren van de benodigde gegevens niet onder de opsomming van artikel 7:629 lid 3 BW valt waardoor dit geen grond voor een loonstop oplevert. De werkgever mag deze maatregel dus niet aan zijn werknemer opleggen. Artikel 7:629 lid 3 onder f BW bepaalt dat iemand geen recht op loon heeft gedurende de periode dat hij of zij zonder deugdelijke grond zijn of haar WIA-aanvraag later indient dan in de Wet WIA is voorgeschreven.

Daar komt bij dat UWV op grond van de ‘Beleidsregels beoordelingskader poortwachter’ de verantwoordelijkheid voor het aanvullen van het re-integratieverslag bij de werkgever mag leggen. En dat is wat hier is gebeurd. Tot slot blijkt uit de brieven van UWV aan de werkgever dat hij op grond hiervan expliciet verantwoordelijk is gemaakt voor aanleveren van de aanvulling van het re-integratieverslag.

Kortom: welke afspraken werkgevers ook maken met hun werknemers, de verantwoordelijkheid voor het volledig insturen van de juiste stukken ligt bij de werkgever. Dat op de website van UWV staat dat de werknemer verantwoordelijk is voor het aanleveren van de juiste informatie maakt dit niet anders.

Uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2024:1852

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…