Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Asielzoekers mogen van Raad van State meer dan 24 weken werken
Asielzoekers mogen van Raad van State meer dan 24 weken werken

Het kabinet past de regels aan voor asielzoekers die willen werken, nadat de Raad van State gistermiddag oordeelde dat de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn. Nu er duidelijkheid is van de hoogste bestuursrechter, kan per direct een tewerkstellingsvergunning worden afgegeven die net zo lang duurt als dat een asielzoeker in Nederland mag verblijven.

Beperkingen weggenomen

Volgens detacheerder MPeople – die de procedure aanspande – is de belangrijkste beperking om asielzoekers aan het werk te helpen nu weggenomen. Werkgevers gaven in het verleden al meerdere keren niet blij te zijn met de regel, zeker nu de arbeidsmarkt zeer krap is. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wijst in haar uitspraak naar het eindrapport dat onderzoeksbureau Regioplan in april 2023 heeft opgesteld op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit rapport maakt duidelijk dat de 24‑weken‑eis de effectieve toegang tot de arbeidsmarkt voor asielzoekers verhindert. De 24-weken-eis vormt voornamelijk een drempel voor werkgevers die meestal op zoek zijn naar personeel dat zij voor langere tijd aan zich kunnen binden. De eis maakt van de asielzoeker dus geen aantrekkelijke werknemer, de investering is voor werkgevers vaak te groot.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 70-80% van de asielzoekers zal blijven waardoor deze uitspraak niet geheel onverwachts is en ook goed uitlegbaar is. Daarnaast verwachten economen dat het meer laten werken van asielzoekers een positieve uitwerking zou kunnen hebben op de arbeidsmarkt en op de economie.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…