Het kabinet past de regels aan voor asielzoekers die willen werken, nadat de Raad van State gistermiddag oordeelde dat de 24-weken-eis in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn. Nu er duidelijkheid is van de hoogste bestuursrechter, kan per direct een tewerkstellingsvergunning worden afgegeven die net zo lang duurt als dat een asielzoeker in Nederland mag verblijven.
Beperkingen weggenomen
Volgens detacheerder MPeople – die de procedure aanspande – is de belangrijkste beperking om asielzoekers aan het werk te helpen nu weggenomen. Werkgevers gaven in het verleden al meerdere keren niet blij te zijn met de regel, zeker nu de arbeidsmarkt zeer krap is. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wijst in haar uitspraak naar het eindrapport dat onderzoeksbureau Regioplan in april 2023 heeft opgesteld op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit rapport maakt duidelijk dat de 24‑weken‑eis de effectieve toegang tot de arbeidsmarkt voor asielzoekers verhindert. De 24-weken-eis vormt voornamelijk een drempel voor werkgevers die meestal op zoek zijn naar personeel dat zij voor langere tijd aan zich kunnen binden. De eis maakt van de asielzoeker dus geen aantrekkelijke werknemer, de investering is voor werkgevers vaak te groot.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat 70-80% van de asielzoekers zal blijven waardoor deze uitspraak niet geheel onverwachts is en ook goed uitlegbaar is. Daarnaast verwachten economen dat het meer laten werken van asielzoekers een positieve uitwerking zou kunnen hebben op de arbeidsmarkt en op de economie.