Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Achtergrondanalyse langetermijnontwikkelingen WIA
Achtergrondanalyse langetermijnontwikkelingen WIA

In opdracht van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) is een WIA langetermijnraming gemaakt. Dit om een beeld te krijgen van de omvang van de WIA in de toekomst. De langetermijnraming betreft een voorspelling van de totale omvang en de samenstelling van de WIA-populatie op de lange termijn. Daarbij is het belangrijk te weten wat het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is. Daarom is ook het verloop van de ‘uitgroeiende’ WAO – voorloper van de WIA – in beeld gebracht.

Kernpunten:

 • Het totaal aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen blijft jaarlijks stijgen en bereikt geen constant niveau. In 2060 verwachten we een WIA-populatie van circa 731.000 personen. De WAO is rond 2050 volledig uitgegroeid. Dat wil zeggen dat de laatste persoon die nog recht had op WAO (die in 2005 is vervangen door de WIA) dan met pensioen zal gaan.
 • Door de aanhoudende groei van de beroepsbevolking zal ook het aantal arbeidsongeschikt­heidsuitkeringen blijven stijgen. Daarnaast leidt de hogere AOW-leeftijd tot een hogere WIA-instroom (van oudere werknemers) en hebben mensen met een WIA-uitkering door de hogere AOW-leeftijd ook langer recht op die uitkering.
 • Binnen de WIA hebben mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, of mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn maar wel nog een herstelkans hebben, recht op een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn zonder uitzicht op herstel ontvangen een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Het percentage IVA-uitkeringen in de totale WIA-populatie neemt in de loop der jaren toe. De beroepsbevolking wordt ouder en bij oudere werknemers is de kans groter dat er, wanneer zij arbeidsongeschikt raken, geen zicht meer is op herstel voor het bereiken van de AOW-leeftijd. Daarnaast stromen naarmate de WIA langer bestaat meer mensen vanuit de WGA door naar de IVA omdat herstel toch niet meer mogelijk blijkt. De IVA-populatie wordt gemiddeld steeds ouder. Het aandeel IVA-gerechtigden met een leeftijd van 55 jaar en ouder neemt circa 10%-punt toe richting 2060. Dat is volledig te verklaren doordat er steeds meer mensen in de leeftijd tussen 65 jaar en de AOW-leeftijd werken en dus ook steeds vaker (volledig) arbeidsongeschikt raken.
Download publicatie

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…