Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Zo zit het met de WIA als je van WGA 80-100 naar WGA 35-80 wordt omgezet
Zo zit het met de WIA als je van WGA 80-100 naar WGA 35-80 wordt omgezet

Heeft UWV na een herbeoordeling bepaald dat jouw arbeidsongeschiktheid is afgenomen waardoor je niet meer volledig (WGA 80-100) maar gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent (WGA 35-80)? Dan brengt dit veranderingen met zich mee. Het is goed om te weten wat dit in de praktijk betekent. In deze blog geef ik hier uitleg over.

Inkomenseis

Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid krijg je te maken met een inkomenseis die vastligt in de Wet WIA. Dit betekent dat je minimaal 50% moet verdienen van het bedrag dat je volgens de arbeidsdeskundige van UWV nog kunt verdienen. Dit bedrag noemen we de restverdiencapaciteit of resterende ver­diencapaciteit. Je kunt die terugvinden in de arbeidsdeskundige rapportage die je van UWV hebt gekregen. Voor de goede orde: je voldoet aan de inkomenseis als je 50% van je restverdiencapaciteit benut.

Wie niet minimaal 50% van zijn of haar restverdiencapaciteit benut valt terug in een veel lagere uitkering, de zogeheten vervolguitkering. Deze uitkering is niet meer loongerelateerd zoals de uitkering bij volledige arbeidsongeschiktheid maar gekoppeld aan het minimumloon en is erg laag (zie hieronder). Wie gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en niet werkt ziet zijn of haar inkomen dus (fors) dalen.

Het is overigens mogelijk om een toeslag op de vervolguitkering te krijgen maar ondanks deze aanvulling kom je niet boven het sociaal minimum uit. Het komt voor dat het inkomen inclusief de toeslag op basis van de Toeslagenwet onder het sociaal minimum uitkomt. In die gevallen kan men aanvullende bijstand aanvragen bij de gemeente. Voor zowel een toeslag als aanvullende bijstand gelden regels. Zo telt bijv. een partner of aanvullende verzekering (WIA-hiaatverzekering etc.) mee en geldt er voor aanvullende bijstand een vermogenstoets.

Hieronder vind je de hoogte van de vervolguitkering.

 • 35 tot 45% arbeidsongeschikt = 28% minimumloon
 • 45 tot 55% arbeidsongeschikt = 35% minimumloon
 • 55 tot 65% arbeidsongeschikt = 42% minimumloon
 • 65 tot 80% arbeidsongeschikt = 50,75% minimumloon

Voldoe je aan de inkomenseis? Dan krijg je geen vervolguitkering maar een veel gunstigere loonaanvullingsuitkering. Hierdoor stijgt je inkomen. Ook wordt er arbeidskorting toegepast op het inkomen dat je bij een werkgever verdient. Dit zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt. Je totale netto inkomen zal dus stijgen.

Nog slimmer is het om je WIA-uitkering over te laten maken naar een werkgever en de uitkering plus loon door hem naar jou te laten overmaken. De belastingdienst zal dan arbeidskorting over het hele bedrag (loon plus uitkering) toepassen wat ervoor zorgt dat je netto meer overhoudt. Dit is mogelijk op basis van een oude samenvoegregeling. Helaas is dit niet mogelijk als jouw voormalig werkgever eigenrisicodrager is – en dus jouw uitkering betaalt – en je bij een andere werkgever bent gaan werken. Het toepassen van arbeidskorting kan netto zomaar een paar honderd euro per maand schelen. Dit heeft ermee te maken dat de overheid werken wil laten lonen en de arbeidskorting al jaren laat stijgen. Hiervan kun je alleen profiteren als je loon ontvangt.

Onlangs heeft het gerechtshof bepaald dat er ook arbeidskorting moet worden toegepast als men werkt maar de WIA-uitkering door UWV laat overmaken. De staat is echter in cassatie (=hoger beroep) gegaan tegen deze beslissing. Ook lijkt het erop dat de overheid van de samenvoegregeling af wil. De minister van Financiën vindt het niet wenselijk dat er – via een samenvoegregeling – arbeidskorting kan worden toegepast op een uitkering. Er ligt een voorstel om het verschil weg te nemen door de samenvoegregeling aan te passen waardoor werkgevers geen arbeidskorting meer kunnen toepassen over de arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Gewenningsperiode

Gelukkig krijg je niet direct te maken met de vervolguitkering als UWV je heeft omgezet van WGA 80-100 naar WGA 35-80. De wetgever vond deze snelle inkomensdaling niet wenselijk waardoor in artikel 60 van de Wet WIA is vastgelegd dat je 24 maanden de tijd krijgt om minimaal 50% van je restverdiencapaciteit te benutten. Je behoudt dus twee jaar dezelfde uitkering als toen je nog volledig arbeidsongeschikt was.

Sollicitatieplicht

Wie gedeeltelijk arbeidsongeschikt is heeft een re-integratie- en sollicitatieplicht. UWV of een eigenrisicodragende (ex-)werkgever mag en kan je dus verplichten om te solliciteren. De sollicitatieplicht geldt vanaf het moment dat hij in een werkplan is opgenomen. UWV hanteert de hoofdregel dat je minimaal twee keer per maand een vacaturebank moet raadplegen en minimaal vier keer per maand een sollicitatieactiviteit verricht. Doe je dit niet? Dan kan UWV een (financiële) maatregel opleggen.

Je bent vrij om te solliciteren naar iedere functie die haalbaar en passend is. De Wet WIA spreekt wel over algemeen geaccepteerde arbeid. Dit betekent dat je je best moet doen om iedere vorm van passende arbeid te verkrijgen. Ook als dat werk is dat onder je werk- of opleidingsniveau ligt of niet aansluit op je ambitie of wensen. Gelukkig heb je twee jaar de tijd om passend werk te vinden. Ben je te kritisch en lukt het je niet om voldoende te werken, dan ga je dat voelen in de vorm van een (veel) lager inkomen.

UWV kan je ondersteunen door het inzetten van een re-integratietraject. Deze trajecten heten ‘Werkfit’ en ‘Naar werk’. Is je (ex-)werkgever eigenrisicodrager voor de WIA? Dan wordt het WIA-dossier waarschijnlijk uitbesteed en krijg je te maken met een uitvoeringspartner zoals HCS, Robidus of SV-land. Zij zullen je ondersteunen met de re-integratie.

No-riskpolis

WIA-uitkeringsgerechtigden die weer gaan werken kunnen gebruik maken van de no-riskpolis. Deze polis houdt in dat een werkgever financieel gecompenseerd wordt bij ziekteverzuim. UWV verstrekt voor de duur van het verzuim een Ziektewetuitkering aan de werkgever. De werkgever betaalt vervolgens het loon aan je door. Blijf je ziek voor de uren die je werkte en ga je uit dienst? Dan blijf je voor deze uren in de Ziektewet. Je ontvangt dan een WIA uitkering èn maximaal 104 weken een Ziektewetuitkering.

Inlichtingenplicht

Heb je een baan gevonden? Vergeet dat niet om UWV binnen een week op de hoogte te stellen over je inkomsten zodat UWV die deels kan verrekenen met de uitkering. Meld je de inkomsten niet of te laat? Dan kun je geconfronteerd worden met een terugvordering, boete of sanctie. Je hebt op grond van de inlichtingenplicht immers de plicht om UWV op eigen initiatief en zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op jouw arbeidsongeschiktheid of uitkering.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…