Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Vrouw krijgt een cosmetische behandeling
Bijklussende arts met WIA-uitkering moet ruim 133.000 euro terugbetalen aan UWV wegens niet melden inkomsten
Vrouw krijgt een cosmetische behandeling
Bijklussende arts met WIA-uitkering moet ruim 133.000 euro terugbetalen aan UWV wegens niet melden inkomsten

Een cosmetisch arts die vanwege psychische klachten een WIA-uitkering ontving moet 133.000 euro terugbetalen aan UWV. De Centrale Raad van Beroep vindt de intrekking en terugvordering van de WIA-uitkering – die de man ontving als gevolg van volledige arbeidsongeschiktheid – door UWV terecht. Net als de rechtbank is de Centrale Raad van Beroep van oordeel dat UWV op grond van onderzoeksgegevens aannemelijk heeft gemaakt dat de man over de periode van 1 januari 2012 tot en met 20 februari 2018 werkzaamheden heeft verricht die hem inkomen opleverde.

Professionele behandelruimte

De arts heeft in een schuur naast zijn huis een professionele behandelruimte en voert daar cosmetische behandelingen uit. Een medewerker van UWV doet in 2017 een fraudemelding nadat er geconstateerd is dat hij werkzaamheden als cosmetisch arts verricht. Tijdens een bezoek aan zijn woning ontdekken fraudeonderzoekers van UWV dat de man in operatieberoepskleding bezig is met een consult c.q. behandeling van een vrouw. Hiervoor adverteert hij op Facebook en via zijn website waarop tarieven staan. Ook worden er vanaf 2012 wekelijks of maandelijks betalingen op zijn rekening aangetroffen met de omschrijving ‘behandeling’. Ook is op bankafschriften te zien dat de man vanaf 2012 verschillende uitgaven heeft gedaan voor het aanschaffen van behandelspullen en medische apparatuur.

Tijdens de verhoren stelt de man echter dat hij geen geld heeft ontvangen. Hij beschouwt zijn activiteiten als hobby. Daarnaast stelt de man dat hij als gevolg van zijn slechte gezondheid niet in staat is tot het verrichten van werkzaamheden. Ook vindt hij dat verzekeringsartsen vooringenomen zijn met betrekking tot het beoordelen van zijn gezondheidsomstandigheden.

Beëindiging uitkering en terugvordering

Na afronding van het fraudeonderzoek trekt UWV de uitkering in. Ook vordert het uitvoeringsinstituut €133.282,17 aan ten onrechte ontvangen WIA-uitkering terug. UWV stelt dat er sprake is van op geld waardeerbare activiteiten en die had de man uit eigen beweging moeten melden. Hij heeft zich immers te houden aan de inlichtingenplicht, een plicht die geldt voor iedere ontvanger van een WW-, Ziektewet- of WIA-uitkering.

Procedures

De arts maakt bezwaar tegen de beslissingen van UWV maar verliest de bezwaarprocedure. Ook bij de bestuursrechter haalt de man bakzeil. De rechter vindt dat de man werkzaamheden heeft verricht die hij had moeten melden zodat UWV het uitkeringsrecht opnieuw had kunnen vaststellen. Omdat UWV als gevolg van het niet nakomen van de inlichtingenverplichting het recht op een uitkering niet kon vaststellen heeft UWV de WIA-uitkering over de periode van 1 januari 2012 tot en met 20 februari 2018 terecht ingetrokken. Ook de terugvordering van €133.000 is terecht volgens de rechter. Er is daarbij geen dringende reden om van deze terugvordering af te zien.

Met betrekking tot het beoordelen van zijn gezondheid door UWV heeft de arts niet onderbouwd waaruit bevooroordeling of vooringenomenheid door artsen van UWV zou blijken. De man wordt om die reden niet gevolgd in zijn standpunt. Tot slot heeft de rechter ook terecht overwogen dat de man zijn standpunt dat hij tot de werkzaamheden niet in staat was en dat UWV zijn gezondheidstoestand onjuist heeft beoordeeld niet heeft onderbouwd met objectiveerbare medische gegevens. 

Beslissing Centrale Raad van Beroep

De Centrale Raad van Beroep is het eens met de beslissingen die in bezwaar en beroep zijn genomen door UWV en de bestuursrechter. Dat maakt dat de man wederom in het ongelijk gesteld wordt en dat hij zijn schuld aan UWV de komende jaren zal moeten afbetalen.

Uitspraak: ECLI:NL:CRVB:2023:1864

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…