Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Zwanger? Zo zit het met de WAZO-uitkering, verlof en ontslagbescherming
Zwanger? Zo zit het met de WAZO-uitkering, verlof en ontslagbescherming

Vrouwen die zwanger zijn hebben wettelijk recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de duur van (minimaal) 16 weken. Wanneer er sprake is van het in verwachting zijn van een twee- of drieling komen hier nog eens vier weken bij. Tijdens het verlof heb je recht op een WAZO-uitkering die door UWV (aan de werkgever) wordt uitbetaald. De hoogte van de uitkering is 100% van het dagloon. Dit dagloon is wel gemaximeerd.

Aanvragen

Als zwangere werknemer moet je minimaal drie weken voor de ingangsdatum van het verlof – dat is minimaal zeven en bij voorkeur 10 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum – een melding doen bij je werkgever. Die moet op zijn beurt de WAZO-uitkering minimaal twee weken voor de ingangsdatum van het verlof bij UWV aanvragen. Een zwangerschapsverklaring is hiervoor niet nodig. UWV kan die eventueel bij je opvragen.

Ziek als gevolg van zwangerschap

Het komt soms voor dat zwangere werknemers ziek worden na de aanvraag van een WAZO-uitkering, maar nog voor het zwangerschaps- en bevallingsverlof. In die gevallen kan UWV een Ziektewetuitkering verstrekken. Het ziek zijn moet dan wel het gevolg zijn van de zwangerschap. Is dit niet het geval? Dan gelden de gebruikelijke regels rondom ziekteverzuim.

WAZO en WIA

Een WAZO-uitkering verlengt de wachttijd voor de WIA. Dit betekent dat een WIA-beoordeling wordt uitgesteld voor de duur van de WAZO-uitkering. Dit is doorgaans tussen de 16 en 19 weken. Heb je een Ziektewet- of WIA-uitkering? Ook dan heb je recht op een WAZO-uitkering die is gebaseerd op 100% van het dagloon in plaats van de gebruikelijke 70% (of 75%). De WAZO-uitkering moet je wel zelf bij UWV aanvragen. Doe dit minimaal acht weken voor de uitgerekende bevallingsdatum.

Couveuseverlof

Is een pasgeboren kind minimaal acht dagen opgenomen in een ziekenhuis? Dan wordt je bevallingsverlof verlengd. We spreken dan van couveuseverlof. De bevallen werknemer behoudt een uitkering van UWV dat is gebaseerd op 100% van het dagloon. Werkgevers moeten dit verlof wel bij UWV aanvragen. UWV zal bij de aanvraag vragen om een ziekenhuisverklaring.

Bevalling melden

Op de werknemer rust de plicht om de werkgever uiterlijk de tweede dag na de bevalling te melden dat zij is bevallen.

Ontslagbescherming

Tijdens de zwangerschap genieten zwangere vrouwen ontslagbescherming (zie artikel 7:670 BW lid 2). Het zogeheten opzegverbod geldt ook tijdens het bevallingsverlof en de zes weken die hierop volgen. Goed om te weten: het opzegverbod gaat in vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Of de werkgever op de hoogte is van de zwangerschap maakt niet uit. Het opzegverbod tijdens zwangerschap geldt overigens niet bij een opzegging gedurende de proeftijd. Daarnaast zijn er nog enkele uitzonderingen.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…