Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

UWV vordert tienduizenden euro’s aan toeslagen terug na nabetaling arbeidsongeschikt­heidspensioen
UWV vordert tienduizenden euro’s aan toeslagen terug na nabetaling arbeidsongeschikt­heidspensioen

Enkele duizenden arbeidsongeschikte Nederlanders met een WIA-uitkering hebben de afgelopen jaren een nabetaling ontvangen van een arbeidsongeschiktheidspensioen. Een nog onbekend aantal van hen is hierdoor geconfronteerd met terugvorderingen van UWV die oplopen tot tienduizenden euro’s. Zij zouden ten onrechte jarenlang toeslagen hebben ontvangen die conform de huidige wetgeving moeten worden teruggevorderd. Dit was gister te zien in het programma Meldpunt van Omroep Max. De betrokken arbeidsongeschikten moeten niet alleen het bedrag in één keer terugbetalen, ook vordert UWV het nettobedrag bruto terug.

Sociaal minimum

Één van de mensen die met een terugvordering geconfronteerd werd is een 64-jarige man. Sinds 2015 ontvangt hij naast zijn WIA-uitkering een toeslag op basis van de Toeslagenwet. In mei 2022 ontvangt hij een brief van pensioenfonds bpfBouw met de boodschap dat hij al jaren recht heeft op een arbeidsongeschiktheidspensioen. Hierdoor kan hij een nabetaling tegemoet zien van 56.000 euro bruto, zo’n 40.000 euro netto. Nadat hij dit meldt aan UWV wordt zijn toeslag stopgezet en vordert UWV €57.000 euro terug. De man weigert om grote financiële problemen te voorkomen zijn arbeidsongeschiktheidspensioen – want dit werkt ook door op bijv. huur- en zorgtoeslagen – en bpfBouw keert vervolgens niets uit. Gevolg: de man leeft al ruim 15 maanden onder het sociaal minimum omdat hij geen toeslag van UWV meer krijgt.

Zowel bpfBouw als het UWV erkennen dat de situatie onwenselijk en onacceptabel is en gaan met de betrokken mensen in gesprek.

Procederen kan zinvol zijn

Advocaat Kerstin Hopman die al jaren mensen bijstaat in procedures tegen UWV geeft aan dat het zinvol kan zijn om een procedure te starten en UWV aan te spreken op artikel 3 van de Beleidsregels. Op Linked In laat zij weten dat het uitkeringsgerechtigden meestal helemaal niet redelijkerwijs duidelijk is dat ze ten onrechte een toeslag ontvangen en dan moet worden afgezien van terugvordering. Zij verwijst hierbij naar deze uitspraak.

Terugkijken

Bekijk de uitzending van Meldpunt hier terug.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…