Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Zo zit het met de hoogte van het loon na een loonsanctie van UWV
Zo zit het met de hoogte van het loon na een loonsanctie van UWV

Het komt geregeld voor dat UWV bij een WIA-aanvraag een loonsanctie aan een werkgever oplegt waardoor hij het loon maximaal 52 weken moet doorbetalen. Er is dan sprake van een derde ziektejaar waarbij UWV de WIA-aanvraag pauzeert totdat de loonsanctie is opgeheven. Regelmatig wordt mij gevraagd hoe hoog het loon bij een loonsanctie moet zijn, zeker als er in de CAO bepaalde afspraken zijn vastgelegd m.b.t. de hoogte van het loon tijdens arbeidsongeschiktheid. Aan de hand van een recente uitspraak van rechtbank Zeeland-West-Brabant geef ik uitleg.

Kort geding

In deze zaak draait het om een jonge arbeidsongeschikte monteur die een WIA-uitkering heeft aangevraagd. UWV is niet te spreken over de re-integratie en legt de werkgever een loonsanctie op. Na enige tijd stopt de werkgever met het betalen van loon omdat de zieke werknemer niet bereikbaar is. De werknemer komt vervolgens in actie en stapt naar de voorzieningenrechter. Via een kort geding vordert hij doorbetaling van zijn loon en doet hij een beroep op artikel 67 van de CAO Metaal en Techniek. Daarin staat dat de werkgever bij arbeidsongeschiktheid de eerste zes maanden 100% van het loon betaalt en de volgende achttien maanden 90%.

De werkgever wil zijn verplichting keurig nakomen maar is niet bereid om het bedrag te betalen dat zijn werknemer vordert. De rechter moet daarom bepalen op hoeveel loon de arbeidsongeschikte monteur daadwerkelijk recht heeft.

Beslissing

De rechter kan de werknemer niet volgen met betrekking tot zijn beroep op artikel 67 van de voor hem geldende CAO. Hij stelt dat de CAO-bepaling uitsluitend van toepassing is op de eerste twee ziektejaren en niet doorwerkt in de periode die hierop volgt. Om die reden stelt de rechter dat er moet worden gekeken naar de arbeidsovereenkomst en naar wat er in de wet staat. Op grond van artikel 10 van de arbeidsovereenkomst kan de werknemer voor de duur van de door UWV opgelegde loonsanctie aanspraak maken op 70% van het salaris, overeenkomstig artikel 7:629 lid 1 en lid 11 BW. Helaas voor de man is dit niet de gehoopte 90%.

Dus…

Als er in de CAO niets is geregeld over de hoogte van het loon bij een loonsanctie dan geldt good old artikel 7:629 BW waarin is bepaald dat een werknemer recht heeft op 70% van het loon.

Uitspraak: ECLI:NL:RBZWB:2023:5014

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…