Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

2% minder kans op werk(behoud) voor elke extra maand op wachtlijst GGZ
2% minder kans op werk(behoud) voor elke extra maand op wachtlijst GGZ

Op dit moment wachten ruim 80.000 Nederlanders op een behandeling voor psychische klachten. Het is geen geheim dat de wachtlijsten voor de GGZ enorm lang zijn en dat mensen erg lang moeten wachten op de start van hun behandeling. Bij vermoedens van bijvoorbeeld ADHD kan de wachttijd voor ADHD-diagnostiek (en behandeling) zelfs oplopen tot 1,5 jaar.1 De wachttijd heeft ook gevolgen voor de re-integratie en arbeidskansen van mensen die op een wachtlijst staan. Over de arbeidskansen verscheen vorige week een interessant artikel op de website van ESB.

Kort samengevat blijkt dat voor elke extra maand op de wachtlijst van een GGZ-aanbieder de kans op werk(behoud) met twee procent daalt. Dit speelt vooral bij mensen met beperkte scholing of mensen met een migratieachtergrond. Tevens zijn de negatieve gevolgen van de lange wachttijden binnen de GGZ erg persistent. Acht jaar na een aanmelding heeft de wachttijd nog altijd een substantieel effect op de kans op werk.

Kortere wachtlijsten

Volgens de auteur – postdoc Roger Prudon (Vrije Universiteit) – zouden kortere wachtlijsten ervoor kunnen zorgen dat patiënten behouden blijven voor de werkzame bevolking, mogelijk resulterend in aanzienlijke kostenbesparingen. Het verkorten van de wachttijd met één maand zou moeten leiden tot een reductie in baanverlies van ongeveer 1.600 mensen. Deze reductie houdt op zijn minst acht jaar lang aan. Ook moet er meer worden ingezet op preventie en zouden er meer behandelaren bij moeten komen.

1 https://www.ggz-nhn.nl/Bestanden/Docs/Wachttijden/Wachttijden%20volwassenen-amici-bggz-jeugdWeek14augustus2023.pdf

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…