Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Centrale Raad van Beroep verklaart hoger beroep van werkgever die (verzenddatum) loonsanctiebesluit UWV betwist gegrond
Centrale Raad van Beroep verklaart hoger beroep van werkgever die (verzenddatum) loonsanctiebesluit UWV betwist gegrond

UWV mag tot en met de laatste dag van de wachttijd een loonsanctie opleggen aan werkgevers als hij vindt dat hier aanleiding toe is. Een reden voor de sanctie is bijvoorbeeld als UWV stelt dat het re-integratieresultaat niet bevredigend is en dat er re-integratiekansen zijn gemist. In de Wet WIA wordt overigens niet gesproken over een loonsanctie maar over ‘verlenging van de wachttijd’ (zie artikel 25 Wet WIA lid 11). Bij het opgelegd krijgen van een loonsanctie moeten werkgevers er op letten dat het besluit op tijd is verstuurd. Dat maakt de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep die ik in deze blog bespreek duidelijk.

Loonsanctiebesluit

In deze zaak draait het om de werkgever van een sociaal psychiatrisch verpleegkundige die na bijna twee jaar ziek zijn een WIA-uitkering aanvraagt. De wachttijd (=104 weken ziekte) van de vrouw eindigt op maandag 4 maart 2019. UWV legt na het beoordelen van het dossier een loonsanctie op aan de werkgever omdat er geen sprake is van een bevredigend re-integratieresultaat. Het loonsanctiebesluit wordt door het uitvoeringsinstituut gedateerd op 1 maart 2019 en (niet-aangetekend) naar de werkgever verzonden. Die ontvangt hem op 6 maart 2019.

Bezwaar en beroep

De werkgever maakt bezwaar en voert aan dat hij vermoed dat de sanctie te laat is verzonden. Hij sluit niet uit dat de beslissing niet op 1 maart, maar mogelijk op 5 maart is verzonden, wat te laat zou zijn en waardoor de loonsanctie moet komen te vervallen. UWV stelt hem in het ongelijk waarna de werkgever naar de bestuursrechter stapt. Ook daar valt voor hem niets te halen. De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.

Hoger beroep

De werkgever laat het er niet bij zitten en vecht de beslissing aan bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Daar wordt hij wel in het gelijk gesteld. Volgens de Centrale Raad heeft UWV niet aannemelijk kunnen maken dat het besluit op tijd is verzonden. Het verwijzen naar een print screen van het Elektronisch Archief door UWV vindt de Centrale Raad te mager om als bewijs te dienen. Het vormt ook geen concreet bewijs omdat het registratiesysteem geen inzicht geeft in wanneer het besluit daadwerkelijk aan een postdienst is aangeboden. UWV heeft ook niet op een andere manier aannemelijk kunnen maken dat het besluit van 1 maart 2019 op dezelfde datum, of uiterlijk op 4 maart 2019 per post naar de werkgever is verstuurd. Dit maakt dat UWV de verliezende partij in dit hoger beroep is en mogelijk een claim van de werkgever tegemoet kan zien wegens een onrechtmatig loonsanctiebesluit en de hieruit voortkomende gevolgen.

Uitspraak: ECLI:NL:CRVB:2023:1222

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…