Weblog

Kantonrechter Rotterdam: voormalig fractievoorzitter PVV had niet ontslagen mogen worden
Kantonrechter Rotterdam: voormalig fractievoorzitter PVV had niet ontslagen mogen worden

Een voormalig fractievoorzitter van de politieke partij PVV is onterecht ontslagen door zijn werkgever. De man was nog voor zijn eerste werkdag ontslagen omdat hij had verzwegen dat hij enkele jaren actief was geweest voor de PVV. De kantonrechter van de rechtbank Rotterdam vindt het handelen van de werkgever ‘ernstig verwijtbaar’ en stelt dat de politieke overtuiging van een werknemer geen reden voor ontslag kan zijn.

Ontslag voor eerste werkdag

Het gaat in deze zaak om de partner van Maurice Meeuwissen die vorig jaar bij een stichting solliciteerde. Een dag voordat hij zou officieel zou starten kreeg hij een brief van zijn nieuwe werkgever waarin stond dat het contract per direct zou worden ontbonden. De stichting vindt namelijk dat zijn rol binnen de PVV ‘zich niet verenigt met de waarden en normen die de stichting nastreeft, en de grote waarde die zij in dat kader hecht aan een inclusieve organisatiecultuur.’ Ook wordt in de ontslagbrief gerefereerd aan het feit dat Meeuwissen als raadslid regelmatig voor ophef zorgde door zijn omgangsvormen.

Ontslagprocedure

De man stapt naar de rechter en vecht zijn ontslag aan. Hij stelt zich op het standpunt dat er sprake is van een politiek ontslag, een ontslag dat is ingegeven door de politieke voorkeur van de werknemer. Dat is volgens hem in strijd met een opzegverbod en daarom moet het proeftijdsontslag vernietigd worden.

De kantonrechter is het hiermee eens en maakt het ontslag ongedaan. Dit maakt dat de arbeidsovereenkomst nog steeds loopt en dat de stichting achterstallig loon moet doorbetalen, inclusief een wettelijke verhoging van 25% conform artikel 7:625 BW. Wel zal de arbeidsovereenkomst per vandaag worden ontbonden wegens een verstoorde arbeidsrelatie. Hierbij heeft hij recht op een transitievergoeding van 620 euro en een ‘billijke’ vergoeding van 5000 euro.

Uitspraak: ECLI:NL:RBROT:2023:4211

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdige en bevlogen ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdige en bevlogen ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties