Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Werkbeperking asielzoekers in strijd met Europees recht
Werkbeperking asielzoekers in strijd met Europees recht

UWV mag asielzoekers niet langer een werkvergunning weigeren als zij meer dan 24 weken per jaar willen werken. Dit heeft de Arnhemse rechtbank gister bepaald. Met de huidige regeling mogen asielzoekers maximaal 24 van de 52 weken per jaar werken. De rechtbank oordeelt dat deze beperking in strijd is met het (Unierechtelijk) doeltreffendheidsbeginsel.

Procedure

De uitspraak is het gevolg van een procedure die werd aangespannen door een jonge asielzoeker uit Nigeria en zijn werkgever. De asielzoeker wilde na het eindigen van zijn werkvergunning van 24 weken bij zijn werkgever blijven werken. UWV weigerde echter een nieuwe werkvergunning af te geven omdat asielzoekers maximaal 24 weken per 52 weken mogen werken. Volgens de werkgever en de werknemer is de Nederlandse regelgeving in strijd met de Europese opvangrichtlijn.

De 24-wekeneis staat in de Wet Arbeid Vreemdelingen en moet voorkomen dat asielzoekers recht op een WW-uitkering krijgen.

UWV

UWV stelde zich tijdens de procedure op het standpunt dat een (verdere) uitbreiding van de mogelijkheden tot werken een signaal zou kunnen afgeven dat permanent verblijf in Nederland mogelijk is. Ook zou de terugkeer van asielzoekers worden bemoeilijkt op het moment dat zij tijdens hun asielprocedure een (langdurige) arbeidsrelatie opbouwen. Dat zou volgens UWV in strijd zijn met het doel van de wetgever om een restrictief toelatingsbeleid te voeren.

Oordeel

De rechtbank is van mening dat de 24-wekeneis effectieve toegang tot de arbeidsmarkt onnodig beperkt en daarmee in strijd is met de Opvangrichtlijn. Om die reden bepaalt de rechtbank dat deze eis onverbindend is. Dit betekent in de praktijk dat UWV niet langer een aangevraagde werkvergunning mag weigeren als asielzoekers langer dan 24 weken willen werken.

UWV kan in hoger beroep tegen de uitspraak.

Uitspraak: ECLI:NL:RBDHA:2023:5458

[Update 16 mei 2023] UWV gaat in hoger beroep.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…