Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Minister van Gennip trekt wetsvoorstel over RIV-toets in
Minister van Gennip trekt wetsvoorstel over RIV-toets in

Minister Karien van Gennip trekt het wetsvoorstel, waarbij de RIV-toets bij een WIA-aanvraag uitsluitend door een arbeidsdeskundige wordt gedaan, in. Ze vindt het niet opportuun om nu, voordat de OCTAS met haar eindrapport komt, keuzes te maken over een aantal fundamentele knelpunten in het stelsel. Dit betekent dat de beslissing met betrekking tot de RIV-toets wederom wordt opgeschoven.

De minister schrijft in haar Kamerbrief het volgende: “Ten tweede betreft dat het knelpunt van werkgevers die na twee jaar een loonsanctie kunnen krijgen, omdat de verzekeringsarts tot een ander medisch oordeel komt dan de bedrijfsarts over de belastbaarheid van de ziek e medewerker. Dit kan gevolgen hebben voor de beoordeling door UWV van de geleverde re-integratie-inspanningen. Ik vind het belangrijk deze onzekerheid voor werkgevers zoveel mogelijk weg te nemen, waarbij de re-integratie kansen van werknemers voldoende geborgd blijven. Beide knelpunten verdienen een oplossing en wil ik oppakken na ommekomst van het eindrapport van OCTAS, dat ik verwacht in het eerste kwartaal van 2024. Om deze redenen ben ik voornemens het wetsvoorstel RIV-toets UWV door arbeidsdeskundigen in te trekken.”

RIV-toets

Bij een WIA-aanvraag wordt de re-integratie tijdens de periode waarin er sprake is van een loondoorbetalingsplicht getoetst door een arbeidsdeskundige van UWV. Deze toets staat bekend als de RIV-toets of Poortwachterstoets. De arbeidsdeskundige van UWV kan bij twijfels een verzekeringsarts raadplegen die kritisch kijkt naar de beoordeling en het handelen van de bedrijfsarts. Dit kan tot een loonsanctie voor de werkgever leiden als er verschil in inzicht is tussen de verzekeringsarts en bedrijfsarts. Met het wetsvoorstel wil men dit veranderen waardoor het oordeel van de bedrijfsarts niet langer door een verzekeringsarts zal worden gecontroleerd.

Vakbonden en de verenigingen voor verzekeringsartsen, NOVAG en NVVG, zien dit niet zitten. Zij vrezen dat het wetsvoorstel zal leiden tot minder re-integratie, meer werk voor verzekeringsartsen en toename van de WIA-instroom.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…