Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Kabinet kondigt flinke hervormingen arbeidsmarkt aan: ‘meer zekerheid en meer wendbaarheid’
Kabinet kondigt flinke hervormingen arbeidsmarkt aan: ‘meer zekerheid en meer wendbaarheid’

Het kabinet wil de arbeidsmarkt aanpakken en heeft hervormingen aangekondigd die mede zijn gebaseerd op adviezen van de Sociaal Economische Raad (SER) en de commissie-Borstlap. Beoogd wordt om een halt toe te roepen aan de ‘doorgeschoten flexibilisering’ en werkenden meer zekerheid te bieden. Tegelijkertijd moeten de maatregelen leiden tot meer wendbaarheid voor ondernemers.

De belangrijkste hervormingen:

 • Het nul-urencontract verdwijnt. Mensen met een oproepcontract krijgen voortaan een basiscontract met een vast aantal uren. De bedoeling is om te zorgen dat de werkgarantie – en dus de inkomenszekerheid van werknemers – altijd in redelijke balans is met hun verplichte beschikbaarheid, zodat zij ook meerdere banen of werk en andere verantwoordelijkheden kunnen combineren.
 • Er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig IB-ondernemers. Kleine (hobby-)ondernemers die resultaat uit overige werkzaamheden genieten vallen hier niet onder.
 • De verplichtingen van kleinere ondernemingen voor langdurig zieken worden teruggedrongen. Kleine en middelgrote werkgevers kunnen na één jaar ziekte van een medewerker duidelijkheid krijgen over de vraag of ze een medewerker structureel kunnen laten vervangen. Herstelt een zieke werknemer in het tweede ziektejaar alsnog, dan kun er alleen worden teruggekeerd in de oorspronkelijke baan als de vacature nog openstaat. Voor de meeste zieke werknemers zal blijven gelden dat ze bij hun eigen werkgever het werk hervatten. Werkgever en werknemer kunnen gezamenlijk vaststellen dat re-integratie bij de eigen werkgever (reintegratie spoor 1) niet meer in de rede ligt. Indien zij daar onderling niet uitkomen en de werkgever wil het eerste spoor afsluiten, dan dient de werkgever UWV te vragen dit te beoordelen.
 • Er moet een arbeidscommissie in het leven worden geroepen die kwetsbare werknemers laagdrempelige toegang tot het (arbeids)recht moet bieden.
 • Voor uitzendwerk wordt de duur van de verschillende fases verkort om uitzendkrachten meer zekerheden te bieden.
 • Voor ondernemers die minder dan 30 tot 35 euro per uur ontvangen, wordt het bewijs van zelfstandigheid omgekeerd: de opdrachtgever moet in eventuele rechtszaken voor deze werkenden bewijzen dat er een opdrachtovereenkomst is en geen arbeidsovereenkomst.
 • De premiedifferentiatie voor de WW wordt aangepast. De huidige oproepcontracten vallen onder de hoge WW-premie. Het nieuwe basiscontract voor onbepaalde tijd zal onder de lage WW-premie worden gebracht.
 • Er komt een regeling waarmee ondernemers personeel kunnen behouden als er sprake is van een calamiteit die buiten het ondernemersrisico valt. Gedurende maximaal zes maanden kunnen werknemers op een andere plek in het bedrijf aan het werk of tijdelijk minder werken met behoud van WW-rechten.
 • De Inkomensvoorziening Oudere Werklozen (IOW) wordt met vier jaar verlengd. 60-plussers die werkloos worden en na hun WW-periode geen werk hebben gevonden, kunnen een beroep hierop doen in plaats van op een bijstandsuitkering.

Wil je meer weten? De Kamerbrief vind je hier.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…