Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Raad voor Rechtsbijstand: verontrustend tekort aan sociaal advocaten en forse stijging toevoegingen
Raad voor Rechtsbijstand: verontrustend tekort aan sociaal advocaten en forse stijging toevoegingen

In het jaarverslag over 2022 van de Raad voor Rechtsbijstand wordt stilgestaan bij het verontrustend tekort aan sociaal advocaten. Dit zijn advocaten die werken op basis van toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) en mensen met weinig financiële middelen kunnen bijstaan. Deze advocaten zijn bijvoorbeeld nodig in procedures tegen UWV, gemeenten of de Sociale Verzekeringsbank maar kunnen ook ingezet worden in zaken die draaien om arbeids- of familierechtelijke kwesties. Sinds 2014 daalt het aantal sociaal advocaten terwijl de vraag naar hen behoorlijk groot is. Op dit moment zijn er 6.125 advocaten die op basis van toevoeging werken.

Bezuiniging

Een belangrijke reden voor het stoppen van sociaal advocaten en de geringe nieuwe aanwas zijn de verdiensten, die relatief laag zijn. Bezuinigingen hebben ertoe geleid dat steeds minder advocaten in staat zijn hun werk te doen. Volgens de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland kampt de beroepsgroep met een achterstand van ruim 25% (!) op het inflatiecijfer in het laatste decennium. Voor veel sociaal advocaten een belangrijke reden om hun toga aan de wilgen te hangen.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een stelselvernieuwing. In 2022 zijn er stappen gezet met betrekking tot vergoedingen. Eerder genoemde vereniging vindt echter dat een aantal zorgelijk knelpunten op de korte termijn moeten worden opgelost.

Toevoegingen

Een andere ontwikkeling waar je bij het lezen van het jaarrapport niet omheen kunt is het aantal toevoegingen. Die is in 2022 fors gestegen. Het ging in totaal om 371.740 toevoegingen. Dit waren er in 2021 247.815.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…