Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Centrale Raad van Beroep: pgb-zorgverleners hebben recht op uitkering
Centrale Raad van Beroep: pgb-zorgverleners hebben recht op uitkering

De Centrale Raad van Beroep heeft gisteren geoordeeld dat zorgverleners die minder dan vier dagen per week werken en betaald worden vanuit een persoonsgebonden budget (pgb) ook recht hebben op een uitkering van UWV. De uitspraak is het gevolg van een procedure die werd opgestart door thuishulp Carol Kollman met hulp van advocatenkantoor Houthoff en vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann.

Werkloos

Kollman verloor vorig jaar haar werk als pgb-zorgverlener omdat haar opdrachtgever naar een verzorgingstehuis ging. Om inkomen te hebben vroeg ze een WW-uitkering aan die door UWV werd geweigerd. Conform de ‘Regeling Dienstverlening aan huis’ had ze als pgb-zorgverlener geen WW-recht opgebouwd waardoor zij geen aanspraak kon maken op een WW-uitkering.

Rechtszaak

Kollman stapte na het ongegrondverklaren van haar bezwaar door UWV naar de rechter met o.a. het toegewezen krijgen van een WW-uitkering als inzet. Met succes! Ze werd namelijk door de bestuursrechter in het gelijk gesteld. UWV besloot in hoger beroep te gaan en over dit hoger beroep heeft de Raad zich donderdag uitgesproken.

Volgens de Raad resulteert de uitzonderingspositie – die het gevolg is van de ‘Regeling Dienstverlening aan huis’ – in indirecte discriminatie (van vrouwen). De Raad oordeelt net als de rechtbank dat de uitzonderingsbepaling niet toegepast mag worden op een dienstverlener die vanuit een pgb-budget wordt betaald en minder dan vier dagen werkzaam is. De Raad komt door deze uitspraak expliciet terug van een eerdere uitspraak uit 1996.

De persoonlijke dienstverlener, zoals een huishoudelijke hulp of zorghulp, die doorgaans op minder dan vier dagen per week diensten verleent aan een particulier bij wie zij in dienstbetrekking is, is uitgesloten van de verzekering op grond van onder andere de WW. De wetgever heeft voor deze groep een uitzondering op de verzekeringsplicht gemaakt om het voor particulieren aantrekkelijker te maken deze vorm van hulp in te huren en om te voorkomen dat deze vorm van hulp zwart wordt betaald.

Gevolgen

De uitspraak heeft volgens deskundigen grote gevolgen voor tienduizenden zorgverleners die worden betaald uit een pgb-budget. Zij kunnen voortaan aanspraak maken op een WW-uitkering en andere sociale zekerheidsregelingen terwijl er geen premies zijn afgedragen.

Cassatie

UWV kan nog wel van de mogelijkheid gebruik maken om tegen de uitspraak in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Dit is in zeldzame gevallen mogelijk bij sociale verkeringsrechtkwesties.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…