Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

CBS wijzigt burn-out in psychische vermoeidheid door werk
CBS wijzigt burn-out in psychische vermoeidheid door werk

Het CBS neemt afscheid van de term burn-out en gebruikt voortaan ‘psychische vermoeidheid door werk’. De reden hiervoor is dat de term burn-out te vaag is en dit leidt tot verwarring. Hierdoor ontstaat er volgens het CBS onterecht het idee dat we lijden aan een burn-outepidemie.

Op dit moment kampen ongeveer 1,3 miljoen werkenden met psychische vermoeidheid door werk. Werkstress is beroepsziekte nummer 1.

Burn-out is geen zuivere term. Dat maakt de cijfers die het CBS en TNO door de jaren heen presenteerden, moeilijk te duiden. Wie twee keer per maand opzag tegen het werk, had al last van burn-outklachten.
Trouw – 20 februari 2023

Discussie

De term burn-out is al langere tijd onderwerp van discussie. Zo gebruikt iedereen andere criteria en is er geen betrouwbare manier om een burn-out vast te stellen. Ook niet door professionals. Daarnaast is er veel overlap qua symptomen en risicofactoren met bijvoorbeeld depressie en een angststoornis. Hierdoor stellen bijvoorbeeld huisartsen of bedrijfsartsen geregeld een verkeerde diagnose.

Ook is de wetenschappelijke basis van burn-out wankel en zijn er weinig bewezen werkzame behandelingen. Dat stelt psychiater en hoogleraar Stress en Veerkracht Christiaan Vinkers in zijn boek ‘In de ban van burn-out’. Dat veel Nederlanders burn-out klachten hebben zegt volgens hem helemaal niets. Zo worden er bij onderzoeken lichte stressklachten gemeten en vervolgens wordt er gedaan alsof het iets met burn-out te maken heeft. Dat is volgens hem te simpel gesteld. Bijzonder hoogleraar Aukje Nauta van de Universiteit Leiden is het met hem eens. In Trouw geeft Nauta aan dat we als maatschappij van alles ‘burn-outklachten’ zijn gaan noemen, van motivatieproblemen tot angststoornissen.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…