Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Onderzoekers publiceren artikel over onderzoek naar ervaringen hoogbegaafden m.b.t. beoordelingen door verzekeringsartsen
Onderzoekers publiceren artikel over onderzoek naar ervaringen hoogbegaafden m.b.t. beoordelingen door verzekeringsartsen

Onderzoekers Anne van Overbeek en Patricia van Casteren hebben in het Tijdschrift voor Bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde een interessant artikel gepubliceerd over hun kwantitatief onderzoek waarin zij de ervaringen van hoogbegaafden met betrekking tot hun gesprek met verzekeringsartsen van UWV hebben onderzocht. De onderzoekers wilden in kaart brengen hoe hoogbegaafden – in het kader van een Ziektewet- of WIA-beoordeling – het contact met de (verzekerings)arts en diens kennis van hoogbegaafdheid hebben ervaren.

Conclusie

De belangrijkste conclusie is dat de deelnemers vonden dat de impact van hoogbegaafdheid werd onderschat. Zij ervoeren een gebrek aan kennis en begrip bij verzekeringsartsen als het gaat om hoogbegaafdheid en de implicaties hiervan op het functioneren in arbeid.

Topiclijst

Het kleine verkennende onderzoek – waar in totaal 28 mensen aan deelnamen (22 vrouw en 6 mannen) – bestond uit een online vragenlijst, gevolgd door verdiepende halfgestructureerde interviews. De gebruikte topiclijst bestond uit vier thema’s: hoogbegaafdheid algemeen, hoogbegaafdheid als onderwerp in het gesprek met de (verzekerings)arts bij UWV, ervaren kennis over hoogbegaafdheid bij die arts en communicatie algemeen.

Doel

De auteurs willen met hun artikel bijdragen aan (meer) kennis bij (verzekerings-)artsen over hoogbegaafdheid. Ook stellen zij dat er binnen de beoordeling en begeleiding ruimte moet zijn om hoogbegaafdheid mee te wegen.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…