Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Berisping voor bedrijfsarts die aanstuurt op beëindiging arbeidsovereenkomst en onjuist juridisch advies geeft
Berisping voor bedrijfsarts die aanstuurt op beëindiging arbeidsovereenkomst en onjuist juridisch advies geeft

Een bedrijfsarts is onlangs door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven berispt. De man begaf zich buiten zijn vakgebied door onjuist juridisch advies te geven aan een werknemer en aan te sturen op het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Ook deed hij nauwelijks onderzoek naar de arbeidsongeschiktheid van de vrouw die voornamelijk het gevolg was van aanhoudend pestgedrag door een collega. Daarbij heeft hij geen actie ondernomen om het pestgedrag op te lossen. Volgens het Tuchtcollege is de bedrijfsarts ernstig in zijn aan hem toevertrouwde zorg tekortgeschoten.

Klachten

De vrouw verwijt de bedrijfsarts dat hij bij haar verwarring heeft doen ontstaan door niet duidelijk te zijn over zijn eigen rol, dat hij tegenstrijdige adviezen over de belastbaarheid heeft gegeven en dat hij haar niet het gevoel heeft gegeven dat er sprake is van deskundige, professionele en zorgvuldige begeleiding. Hij heeft haar medische klachten voor kennisgeving aangenomen en zonder enig nader onderzoek toegeschreven aan een arbeidsconflict. Als gevolg hiervan heeft hij in de probleemanalyses nooit een consistente medisch onderbouwde inschatting van de belastbaarheid gemaakt.

Oordeel

Het Tuchtcollege is van oordeel dat de bedrijfsarts de vrouw niet had mogen adviseren om een vaststellingsovereenkomst te sluiten, omdat hij zich met dit advies buiten het terrein van zijn deskundigheid begaf. Door vervolgens in de probleemanalyse op te nemen dat de enige oplossing nog een exit met een vaststellingsovereenkomst was en de arbeidsongeschiktheid van de vrouw als situationeel te betitelen, heeft de bedrijfsarts een situatie gecreëerd waarbij de werkgever de vrouw onder druk is gaan zetten om daadwerkelijk een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Ook vindt het Tuchtcollege het opmerkelijk dat de bedrijfsarts op een gegeven moment volledige arbeidsongeschiktheid constateert en drie dagen later stelt dat er sprake is van situatieve arbeidsongeschiktheid.

Bij de bedrijfsarts was er – ook tijdens de zitting – geen sprake van reflectie ten opzichte van zijn handelen. Dat hij fors buiten zijn vakgebied is getreden door op juridisch terrein (onjuiste) adviezen te geven over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst leek hij zich namelijk niet te realiseren. Het Tuchtcollege is dan ook van oordeel dat niet kan worden volstaan met een lichtere maatregel dan een berisping.

Uitspraak: ECLI:NL:TGZREIN:2022:64

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…