Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Als de bedrijfsarts en verzekeringsarts van UWV verschillend oordelen
Als de bedrijfsarts en verzekeringsarts van UWV verschillend oordelen

In de praktijk komt het met grote regelmaat voor dat een bedrijfsarts meer beperkingen heeft aangenomen dan een verzekeringsarts van UWV. Het komt ook voor dat een WIA-aanvrager zeer beperkt voor arbeid is bevonden door een bedrijfsarts – in jargon: marginale mogelijkheden heeft – terwijl een verzekeringsarts meer mogelijkheden ziet. Veel mensen gaan er – onterecht – van uit dat een verzekeringsarts van UWV de door een bedrijfsarts vastgestelde beperkingen één op één overneemt of moet overnemen. Het is goed om te weten dat dit meestal niet het geval is en dat er een belangrijk verschil is tussen het oordeel van een bedrijfsarts en een verzekeringsarts.

VERSCHIL

Het oordeel van een bedrijfsarts heeft uitsluitend betrekking op het beoordelen van re-integratiemogelijkheden tijdens de eerste 104 weken ziekte – de zogeheten wachttijd – en valt onder de verzuimbegeleiding. Het oordeel van de verzekeringsarts heeft een andere functie: het beoordelen van beperkingen in de zin van de Wet WIA.

Dat maakt ook deze uitspraak duidelijk: in deze procedure stelt een vrouw dat de verzekeringsarts van UWV de urenbeperking van de bedrijfsarts had moeten overnemen. De rechtbank geeft aan dat beide beoordelingen een ander doel dienen en dat de verzekeringsarts van UWV het besluit om af te zien van een urenbeperking goed heeft onderbouwd.

In dit soort gevallen heeft het geen zin om in bezwaar te gaan tegen een besluit van UWV en je primair te beroepen op het oordeel van de bedrijfsarts. Zijn of haar oordeel heeft zoals aangegeven geen betrekking op het beoordelen van beperkingen in de zin van de Wet WIA wat je positie in bezwaar uiterst zwak maakt.

JUISTHEID BEOORDELING

Het gegeven dat verzekeringsartsen in dienst van UWV zijn is volgens de hoogste rechter op het gebied van het sociale zekerheidsrecht – de Centrale Raad van Beroep – geen reden om te twijfelen aan de juistheid van hun beoordeling. Dit standpunt wordt in (hoger) beroep regelmatig aangevoerd, maar haalt weinig uit.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…