Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

UWV mag WIA-voorschot niet in rekening brengen bij werkgever
UWV mag WIA-voorschot niet in rekening brengen bij werkgever

UWV mag voorschotten die hij verstrekt aan aanvragers van een WIA-uitkering – maar die nog niet zijn beoordeeld – niet op werkgevers verhalen. Dat is de conclusie van rechtbank Midden-Nederland in een zaak die werd aangespannen door A.S. Watson, eigenaar van onder andere Trekpleister, Kruidvat en ICI Paris. Volgens de rechtbank maakt de systematiek van de Wet WIA het niet mogelijk dat voorschotten op een WGA-uitkering aan de eigenrisicodragende werkgever worden toegerekend en – in het verlengde daarvan – worden verhaald. De Wet WIA voorziet niet in de expliciete wettelijke grondslag die daarvoor nodig is. De discutabele Verzamelwet 2022 maakt dat niet anders.

Achterstanden UWV

Al enige tijd kampt UWV met problemen met betrekking tot de WIA. Er is een groot verloop aan verzekeringsartsen (de afgelopen 8 maanden was er een uitstroom van 10% van het totaal), de werkvoorraden zijn enorm en WIA-beoordelingen en beslissingen lopen steeds vaker weken tot maanden uit. Op dit moment bestaat de werkvoorraad uit zo’n 16.000 WIA-dossiers.

Hoger beroep

Het gevolg van de uitspraak van de rechtbank is dat UWV langer moet wachten met het in rekening brengen van WIA-uitkeringen aan eigenrisicodragers. Daar is UWV het niet mee eens. De uitvoeringsinstantie heeft hoger beroep aangetekend en blijft van mening dat het in rekening brengen van het voorschot wettelijk mogelijk is.

Uitspraak: ECLI:NL:RBMNE:2022:4604

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…