Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

UWV gestart met vereenvoudigde (buitenwettelijke) WIA-beoordelingen van 60-plussers
UWV gestart met vereenvoudigde (buitenwettelijke) WIA-beoordelingen van 60-plussers

UWV is vorige week begonnen met het vereenvoudigd beoordelen van WIA-aanvragen van langdurig zieke werknemers die 60 jaar of ouder zijn. Zij worden in de meeste gevallen niet langer door een verzekeringsarts beoordeeld om te bepalen of ze in aanmerking komen voor een WIA-uitkering maar door een arbeidsdeskundige. In alle gevallen geldt dat zowel de werknemer als de werkgever moeten instemmen met de vereenvoudigde beoordeling. Wie niet instemt kan alsnog beoordeeld worden door een verzekeringsarts. Het voordeel van de vereenvoudigde beoordeling is dat er sneller een WIA-besluit op de mat valt.

UWV laat weten dat de eerder genoemde groep mensen in principe een WIA-uitkering op grond van volledige maar niet-duurzame arbeidsongeschiktheid krijgen (WGA 80-100). Of men moet nog werken en minder dan 35 procent inkomensverlies hebben. In die gevallen worden er geen uitkeringen verstrekt.

IVA

Heeft een zieke werknemer helemaal geen arbeidsmogelijkheden meer en is dit door een bedrijfsarts vastgesteld? Dan volgt de gebruikelijke sociaal-medische beoordeling door een verzekeringsarts om te bepalen of de aanvrager recht heeft op een IVA-uitkering.

Tijdelijk

De buitenwettelijke regeling is een tijdelijke noodmaatregel (vooralsnog tot eind 2023) en moet UWV ontlasten. Het uitvoeringsinstituut kampt namelijk al een flinke tijd met enorme achterstanden en een tekort aan verzekeringsartsen. Hierdoor wordt op dit moment slechts 30 procent van alle WIA-aanvragen op tijd afgehandeld.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…