Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Ben je met een WIA-uitkering beter af bij UWV of toch bij de eigenrisicodrager?
Ben je met een WIA-uitkering beter af bij UWV of toch bij de eigenrisicodrager?

Je krijgt een WIA-uitkering en je (voormalig) werkgever is eigenrisicodrager. Dan kun je te maken krijgen met een schrikbewind van de uitvoeringspartner sociale zekerheid – waar weinig toezicht op wordt gehouden – die jouw (voormalig) werkgever heeft ingeschakeld. Deze partij wil primair de zogeheten WGA-schadelast beperken en niet zelden leidt hun ‘begeleiding’ tot vervelende of zelfs gezondheidsondermijnende en onmenselijke situaties.

Stella

Verzekeringsarts onafhankelijke expertises en jurist Jim Faas beschrijft op zijn weblog de casus van Stella, een hoogopgeleide jonge vrouw die te maken krijgt met een private uitvoerder die door de werkgever is ingeschakeld: Ik kreeg met zo’n bureau te maken toen ik in 2018 in de WGA belandde. Wat een nare ervaring. Er diende zich een opdringerige casemanager aan die niet veel meer deed dan dreigen met sancties. Steeds werd mij ingeprent dat mijn uitkering een forse kostenpost was die maar liefst tien jaar duurt. Het wantrouwen en de minachting dropen ervan af. Al snel bleek dat ik nergens te recht kon. UWV verwijst naar de verantwoordelijkheid van de eigenrisicodrager. Mijn exwerkgever was het een zorg. Die had de ‘case’ juist uitbesteed. Blijkbaar maakt niemand zich druk om een fatsoenlijke behandeling van uitkeringsgerechtigden.”

Zinloze herbeoordelingen

Naast de niet altijd fraaie bejegening speelt er nog iets vervelends: de bedrijven die werkgevers inschakelen voor WIA-casemanagement sturen met grote regelmaat aan op zinloze herbeoordelingen, bijvoorbeeld nadat een uitkeringsgerechtigde enkele maanden aan het werk is. Het geval van Stella staat zeker niet op zichzelf weet ik uit ervaring. Deze door UWV uitgevoerde herbeoordelingen leveren in de meeste gevallen niets op waardoor de uitkeringssituatie niet verandert. Wel leveren ze veel stress op en vergroten ze de werkdruk bij UWV, die al enige tijd kampt met een capaciteitstekort van verzekeringsartsen.

UWV

Ben je met betrekking tot re-integratie beter af bij UWV? Door de bank genomen gok ik van wel. Het is bij de private uitvoerders zeker niet alleen maar kommer en kwel maar mijn ervaring is wel dat er doorgaans meer aan mensen getrokken wordt en dat mensen zich geregeld onder druk gezet voelen en dat WIA-casemanagers zich weinig flexibel opstellen. Dit komt bij mijn weten bij re-integratie via UWV zelden tot niet voor.

Zie voor reacties op de blog van Faas het bericht op zijn Linked In pagina.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…