Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Werkgevers opgelet: vervroegde IVA-toekenning is geen reden voor beëindiging arbeidsovereenkomst
Werkgevers opgelet: vervroegde IVA-toekenning is geen reden voor beëindiging arbeidsovereenkomst

Is het overduidelijk dat een zieke werknemer volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is dan biedt de Wet WIA de mogelijkheid om vervroegd een IVA-uitkering aan te vragen. Deze mogelijkheid – die vastligt in artikel 23 – kan benut worden vanaf de 3e tot de 68e ziekteweek. Het aanvragen van een vervroegde IVA-uitkering kan eenmalig en moet door een bedrijfsarts worden geadviseerd als hij of zij verwacht dat er geen herstel of toename van de belastbaarheid meer verwacht wordt waardoor er duurzaam geen arbeidsvermogen meer is. Wijst UWV een vervroegde IVA-uitkering toe dan kunnen werknemer en werkgever per direct stoppen met de re-integratie. Maar mag de arbeidsovereenkomst nu ook worden opgezegd? In dit artikel geef ik uitleg.

Beëindiging arbeidsovereenkomst

Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer kan pas als het opzegverbod na twee jaar is verstreken. Dit geldt ook als er sprake is van een vervroegde IVA-toewijzing. Onlangs is dit bevestigd door de Centrale Raad van Beroep die stelt dat een vervroegde IVA-status geen reden is om af te wijken van het opzegverbod tijdens de eerste twee jaar ziekte.

In deze procedure draait het om een werknemer die een vervroegde IVA-uitkering toegewezen heeft gekregen en direct een vaststellingsovereenkomst van de werkgever ontvangt. De werkgever claimt vervolgens compensatie voor de transitievergoeding. UWV weigert dit en stelt dat het opzegverbod gedurende 104 weken geldt en dat er pas vanaf dat moment compensatie geclaimd kan worden. De Centrale Raad is het met UWV eens en stelt dat de tekst van de wet duidelijk is en er geen ruimte is voor een andere uitleg.

In artikel 7:670, eerste lid, van het BW is geregeld dat een werkgever de arbeidsovereenkomst niet kan opzeggen gedurende de tijd dat de werknemer ongeschikt is tot het verrichten van zijn arbeid wegens ziekte. De wetgever heeft in artikel 7:673e, eerste lid, van het BW aangesloten bij dit wettelijk opzegverbod gedurende de eerste twee jaar ziekte. Dat de situatie als hier aan de orde, een IVA-toekenning met verkorte wachttijd, niet genoemd wordt in deze bepaling, betekent niet zonder meer dat sprake is van een omissie.

Loondoorbetalingsplicht

Krijgt jouw werknemer een vervroegde IVA-uitkering toegewezen? Dan betaal je tot het einde van de 104 weken durende wachttijd het salaris door. De IVA-uitkering mag je hiervan aftrekken. Na 104 weken mag je de arbeidsovereenkomst beëindigen, het opzegverbod is dan niet meer van toepassing. Er kan dan ook bij UWV compensatie worden aangevraagd voor de transitievergoeding, mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan (zie artikel 7:673e BW).

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…