Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Langdurig zieke werknemer heeft tijdens vakantie recht op 100% loon
Langdurig zieke werknemer heeft tijdens vakantie recht op 100% loon

Werkgevers zijn verplicht om zieke werknemers gedurende de zogeheten wachttijd van 104 weken door te betalen. Dat geldt ook als een zieke werknemer op vakantie gaat en hiervoor vakantiedagen opneemt. Veel werkgevers gaan ervan uit dat het uit te betalen loon gedurende deze vakantieperiode gelijk is aan het loon dat hoort bij het tweede ziektejaar, in de meeste gevallen 70%. Dat dit niet juist is blijkt uit een arrest van het Hof van Justitie van de EU.

Casus

De uitspraak van het Hof is het gevolg van een rechtszaak die werd aangespannen door een ambtenaar van de Belastingdienst. De man is gedeeltelijk arbeidsongeschikt en is het er niet mee eens dat hij tijdens zijn vakantie 70% van zijn loon ontvangt. Hij is van mening dat hij recht heeft op het volledige loon en maakt bezwaar. Zijn werkgever, de staatssecretaris van Financiën, verklaart zijn bezwaar ongegrond waarna de man naar de bestuursrechter stapt.

Prejudiciële vraag

De bestuursrechter van de rechtbank Overijssel komt er niet uit en legt de kwestie als een prejudiciële vraag voor aan het Hof van Justitie van de EU. Die schept duidelijkheid door op 9 december 2021 te oordelen dat zieke werknemers aangaande vakantiedagen recht hebben op 100% loon.

Gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt

Het gegeven dat een vakantiedag een waarde heeft van 100% van het loon is van toepassing op zieke werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en re-integreren. Werknemers die volledig arbeidsongeschikt zijn en om die reden niet re-integreren blijven recht houden op het gebruikelijke loon bij ziekte, zij leveren immers geen vakantiedagen in als ze op vakantie gaan.

Vakantiedagen uitbetalen na ontslag

Krijgt een langdurig zieke werknemer na twee jaar door UWV een WIA-uitkering toegewezen en volgt ontslag? Dan moeten de niet opgenomen vakantiedagen conform deze uitspraak van de Centrale Raad van Beroep volledig en dus niet voor 70% worden uitbetaald.

Uitspraak Hof van Justitie van de EU: Zaak C-217/20

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…