Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Salaris uitbetalen of ontvangen in Bitcoin? Zo zit het!
Salaris uitbetalen of ontvangen in Bitcoin? Zo zit het!

Bitcoin en andere crypto’s zijn hot. Veel mensen menen dat dit het geld van de toekomst is. Sommige experts stellen zelfs dat blockchain – de technologie achter de coins – de uitvinding van de eeuw is. Uit onderzoek van deVere group blijkt dat meer dan een derde van de millennials en zelfs de helft van Generatie Z de helft van het salaris wel in Bitcoin of andere cryptomunten zou willen ontvangen. De vraag is dan natuurlijk: kan dit en hoe is dit wettelijk geregeld? In deze korte blog leg ik het uit.

Het is mogelijk om loon uit te betalen in een digitale munt als Ethereum of Bitcoin. Het is wel zo dat op grond van de wet een bedrag ter hoogte van minimaal het minimumloon uitbetaald moet worden in een wettig betaalmiddel (lees: geld) of per girale betaling. Dit vinden we terug in artikel 7:620 BW, artikel 7:617 lid 1 sub a BW en artikel 7a Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Dit betekent dus dat het niet mogelijk is om een salaris volledig in cryptovaluta uit te betalen. Alleen het deel boven het minimumloon mag worden uitbetaald in digitale munten.

Dat niet het hele loon in cryptovaluta’s uitgekeerd kan worden heeft een beschermend element in zich. Cryptovaluta’s zijn nogal volatiel waardoor de waarde snel kan stijgen maar ook (flink) kan dalen. Een volledig salaris in bijvoorbeeld Bitcoin biedt om die reden onvoldoende financiële stabiliteit en zou mensen in de problemen kunnen brengen. Zeker met de koersval die we in de afgelopen periode hebben gezien.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…