Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Beroepsvereniging verzekeringsartsen UWV: “Afdeling Bezwaar en Beroep UWV dreigt te zinken”
Beroepsvereniging verzekeringsartsen UWV: “Afdeling Bezwaar en Beroep UWV dreigt te zinken”

UWV kampt niet alleen met grote achterstanden met betrekking tot sociaal-medische beoordelingen, er zijn ook grote zorgen over de afdeling Bezwaar en Beroep. De beroepsvereniging en vakbond van verzekeringsartsen bij UWV – NOVAG – maakt in de meest recente nieuwsflash melding van een ernstig capaciteitsprobleem bij de afdeling Bezwaar en Beroep. Ook dit probleem is niet nieuw. De beroepsvereniging meldde dit in 2015 ook al. In dat jaar beschikte UWV over 80 fte bezwaarverzekeringsartsen terwijl de workload vroeg om zo’n 120.

In de nieuwsflash van april 2022 lezen we:

“Bij Bezwaar en Beroep heeft men de kwaliteit van de beoordelingen de afgelopen jaren redelijk kunnen handhaven, maar ook hier stevent het bedrijf op grote problemen af. De achterstanden beginnen ook bij Bezwaar en Beroep op te lopen. Bovendien gaat de helft van de bezwaarartsen de komende jaren met pensioen, de leeftijdsopbouw van de verzekeringsartsen bij Bezwaar en Beroep is nog ongunstiger dan die bij SMZ. Met dit grote capaciteitsprobleem in het vooruitzicht, zal het handhaven van de beroepsethiek en vervullen van onze maatschappelijke taak steeds moeilijker worden. Concreet zou dit betekenen dat de wachttijden bij Bezwaar en Beroep verder zullen oplopen, of er zou voor alternatieven gekozen kunnen worden, zoals het automatisch honoreren van bezwaren van 60 plussers en/ of automatisch IVA toekennen bij bezwaren. Een onwenselijk toekomst perspectief voor Bezwaar en Beroep en voor UWV dat vermeden kan worden en vermeden moet worden.”

Volgens de NOVAG ontbreekt het binnen UWV aan een besef van urgentie. Volgens haar stelt UWV dat de capaciteitsproblemen onoplosbaar zijn en schuift hij de verantwoordelijkheid daarvoor grotendeels door naar de politiek die de problemen met een stelselherziening moet gaan oplossen.

NOVAG wil de komende tijd gaan lobbyen voor een onafhankelijke medische dienst buiten UWV, maar binnen de overheid. Hiervoor is echter wel de instemming van de sociale partners en de politiek nodig.

De nieuwsflash van april 2022 vind je hier.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…