Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

WIA-uitkering meenemen naar het buitenland? Zo zit het!
WIA-uitkering meenemen naar het buitenland? Zo zit het!

Een WIA-uitkering kan meegenomen worden naar landen binnen de EU, maar ook naar veel andere landen zoals bijvoorbeeld Turkije, Thailand, Suriname of Australië. Soms geldt wel het zogeheten woonlandbeginsel. Dit betekent dat de uitkering wordt aangepast aan het kostenniveau van een land waardoor ze lager wordt. Goed om te weten: het woonlandbeginsel is uitsluitend van toepassing op de vervolguitkering en geldt dus niet voor de loonaanvullingsuitkering die je krijgt als je tenminste 50% van je restverdiencapaciteit benut. Een overzicht van landen waar je je WIA-uitkering mee naar toe kunt nemen en een eventuele reductie van de uitkering vind je hier.

Wonen of verblijven?

Er is een verschil tussen in het buitenland wonen of verblijven. Voor UWV woon je pas in het buitenland als je minimaal 1 jaar in een ander land bent gevestigd. Verblijf je minder dan 1 jaar in het buitenland, dan woon je volgens UWV officieel nog in Nederland en is er sprake van in het buitenland verblijven. Wie in het buitenland woont en een WIA-uitkering ontvangt moet elk jaar aan UWV laten weten dat hij of zij nog in leven is. Hiervoor moet een verklaring van in leven zijn naar UWV worden gestuurd.

Controle(s)

Als er iets verandert aan je omstandigheden moet je dit op grond van de inlichtingenplicht aan UWV doorgeven. Dit geldt ook als je in het buitenland woont of van plan bent om te emigreren. UWV kan indien nodig besluiten om je in een ander land medisch te laten beoordelen. Hiervoor heeft UWV overeenkomsten gesloten met partijen in andere landen. Ook kan UWV van je verlangen dat je in Nederland herbeoordeeld wordt. Je bent dan verplicht om hiervoor naar Nederland te komen. De noodzakelijke reis- en verblijfkosten worden in dit geval door UWV vergoed. Daarnaast controleert en vergelijkt UWV gegevens van partijen in het buitenland.

AOW

Bij emigratie naar het buitenland bouw je geen AOW meer op. Voor ieder jaar dat je niet verzekerd bent voor de AOW, wordt de AOW met 2% gekort. Je kunt je hier vrijwillig voor verzekeren bij de Sociale Verzekeringsbank. Maar let op: je kunt de verzekering aanvragen tot 1 jaar nadat je buiten Nederland bent gaan wonen of werken.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…