Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Long COVID gaat leiden tot forse toename WIA-uitkeringen
Long COVID gaat leiden tot forse toename WIA-uitkeringen

De komende maanden en jaren zullen langdurig arbeidsongeschikte werknemers met long COVID – die bijna 104 weken ziek zijn – aankloppen bij UWV voor een WIA-uitkering. Het aantal beoordelingen door UWV zal hierdoor exponentieel toenemen. Dit terwijl de werkdruk al enorm hoog is binnen UWV en er sprake is van een behoorlijke achterstand. Volgens Maudie Derks van de Acture Groep, de grootse private uitvoerder van de sociale zekerheid in Nederland, is het aantal WIA-aanvragen al met zo’n 12% toegenomen. Die stijging komt volgens haar in 80% van de gevallen door long COVID. Zij verwacht dat deze nieuwe ziekte de samenleving nog lang bezig gaat houden.

Dit betekent niet alleen fors hogere uitkeringskosten maar ook werkgevers zullen te maken krijgen met een flinke toename van de WGA-schadelast. Acture doet daarom een oproep aan de overheid om de na-ijlende kosten van deze pandemie integraal aan te pakken en werkgevers te compenseren voor zowel de reeds geleden schade als de toekomstige schade van dit soort uitwassen. Vakbond FNV pleit al enige tijd voor een tegemoetkomingsfonds voor werknemers.

Een complex, nieuw en onbekend verloop van een ziektebeeld zorgt ervoor dat ons sociale stelsel straks in zijn voegen piept en kraakt.

Long COVID

Een deel van de mensen houdt na een besmetting met het coronavirus langdurig klachten. Dit noemen we long COVID. Zij ervaren klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, of kampen met een depressie of vergeetachtigheid. Over de ziekte, het verloop en het mogelijke herstel is nog veel onbekend, ondanks de dagelijkse stroom nieuwe wetenschappelijke onderzoeken. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, werkt de organisatie C-support voor COVID-19 patiënten die langdurig klachten ondervinden.

UWV

UWV erkent long COVID als ziekte. Klachten van cliënten met Long COVID worden volgens het uitvoeringsinstituut serieus genomen en mensen met long COVID worden op dezelfde manier beoordeeld als mensen met andere ziekten of aandoeningen. Leidend zijn echter niet de diagnoses maar de belastbaarheid. UWV geeft aan dat verzekeringsartsen op de hoogte zijn van de meest actuele kennis rond long COVID. Ook heeft UWV nauw contact met C-support.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…