Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Dit kun je doen als UWV niet op tijd beslist over een WIA-aanvraag
Dit kun je doen als UWV niet op tijd beslist over een WIA-aanvraag

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: UWV is al enige tijd en in veel gevallen te laat met het uitvoeren van beoordelingen en het nemen van beslissingen op WIA-aanvragen. Hierdoor weten aanvragers van een WIA-uitkering niet waar ze aan toe zijn. Dit probleem komt onder andere door het artsentekort bij UWV en achterstanden waar het uitvoeringsinstituut al enige tijd mee te maken heeft. In deze blog leg ik uit wat je kunt doen als je hier ook mee te maken hebt.

BESLISSING WIA

Normaal gesproken neemt UWV uiterlijk in de 104e ziekteweek een beslissing over een af- of toewijzing van een WIA-uitkering. Tenminste, als de re-integratie naar behoren is verlopen en de uitkering op tijd is aangevraagd. Op dit moment lukt het UWV vaak niet om op tijd een uitspraak te doen over het wel of niet recht hebben op een WIA-uitkering. Zoals ik al aangaf vinden werknemers en werkgevers dit onprettig. Beide partijen willen immers weten waar ze aan toe zijn.

LOONDOORBETALINGSPLICHT EN ONTSLAG

Voor werkgevers houdt de loondoorbetalingsplicht na 104 weken ziekte op en hoeven ze langdurig zieke werknemers uitsluitend nog te betalen naar loonwaarde. Heb je als werknemer geen of heel weinig loonwaarde of is er geen passend werk beschikbaar? Dan zal jouw werkgever in de meeste gevallen willen overgaan tot ontslag. Zij kan hiervoor een ontslagvergunning aanvragen bij UWV maar ook een vaststellingsovereenkomst aanbieden.

Heeft jouw werkgever een loonsanctie opgelegd gekregen door UWV? Dan wordt de WIA-aanvraag gepauzeerd en moet jouw werkgever je doorbetalen totdat de ‘gebreken’ zijn gerepareerd. UWV zal vanaf dat moment de WIA-aanvraag verder in behandeling nemen en beslissen of je recht hebt op een WIA-uitkering.

WAT JE KUNT DOEN

Zijn de 104 weken dat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent voorbij en heeft UWV nog geen beslissing genomen? Vraag dan aan UWV om je een voorschot op de WIA-uitkering te verstrekken zodat je inkomen hebt. Het kan zijn dat UWV dit zelf al heeft voorgesteld. Heb je geen recht op een WIA-uitkering? Dan wordt het voorschot verrekend met een WW-uitkering en soupeer je je WW-recht.

Heeft UWV je een brief gestuurd met de datum waarop je een beslissing kunt verwachten maar houden ze zich hier niet aan en hebben ze ook niet schriftelijk een verlenging aan je doorgegeven? Dan kun je UWV in gebreke stellen en verzoeken om alsnog een beslissing te nemen. Hiervoor gebruik je het het formulier ‘Melden te late beslissing’. Neemt UWV binnen een termijn van 14 dagen weer geen beslissing? Dan heb je op basis van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen recht op een (schade)vergoeding. Deze vergoeding is gebaseerd op een dagvergoeding en is op dit moment maximaal €1.442. Na het insturen van de melding te late beslissing mag UWV de beslissingstermijn niet meer verlengen of onderbreken.

De hoogte van de dwangsom is afhankelijk van de duur van de vertraging. Als de dwangsom gaat lopen gelden de volgende bedragen:

 • €23 per dag voor de eerste 2 weken;
 • €35 per dag voor de volgende 2 weken;
 • €45 per dag tot maximaal de 42e dag.

Mijn ervaring is dat UWV vrij snel reageert als je een melding te late beslissing instuurt. In veel gevallen kom je bovenop de stapel te liggen en wordt er snel een besluit afgegeven. Dit kan wel verschillen per regio en UWV-kantoor, dus het is niet in alle gevallen aan de orde. Toch is het verstandig om wel een melding te doen bij UWV. Je kunt ook je werkgever machtigen om dit voor je te doen. Hiervoor gebruik je dit formulier.

ONTERECHTE ANGST

Sommige mensen zijn bang dat het in gebreke stellen van UWV invloed heeft op de inhoud van de beslissing of hoe UWV naar hen kijkt. Deze angst is onterecht. In gebreke stellen van een bestuursorgaan zoals UWV is een wettelijk recht en heeft geen invloed op de WIA-beoordeling of hoe werknemers van UWV naar je kijken.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…