Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Hypotheek aanvragen met een WIA-uitkering? Zo zit het!
Hypotheek aanvragen met een WIA-uitkering? Zo zit het!

Ik krijg regelmatig de vraag hoe het zit met het krijgen van een hypotheek als er sprake is van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid en een WIA-uitkering. Meestal gaat het om relatief jonge mensen die (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt zijn geworden en nog iets willen opbouwen. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de omstandigheden. In deze blog geef ik meer duidelijkheid.

WGA

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: voor uitkeringsgerechtigden met een WGA-uitkering is het zo goed als onmogelijk om een hypotheek te krijgen. Een WGA-uitkering wordt namelijk niet gezien als vast inkomen en geeft een hypotheekverstrekker geen zekerheid. Dit komt onder andere door het gegeven dat een WGA-uitkering na verloop van tijd fors lager kan worden als er niet tenminste 50% van de restverdiencapaciteit wordt benut. Voor hypotheekverstrekkers vormt een uitkeringsgerechtigde met een WGA-uitkering een te groot risico wat maakt dat ze geen geldlening willen verstrekken.

IVA

Ben je volledig arbeidsongeschikt op duurzame basis, omdat er geen toename van de belastbaarheid wordt verwacht? Dan ontvang je van UWV een IVA-uitkering. Met deze uitkering is het wel mogelijk om een hypotheek te krijgen. Deze uitkering wordt door hypotheekverstrekkers namelijk als vast inkomen gezien en geeft hen dus zekerheid. Uiteraard ligt het verkrijgen van een hypotheek bij een IVA-status wel aan de hoogte van de uitkering.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…