Weblog

Zieke werknemer met een no-riskpolis? Pas op voor een loonsanctie!
Zieke werknemer met een no-riskpolis? Pas op voor een loonsanctie!

Het komt met regelmaat voor dat werkgevers, die een gedeeltelijke arbeidsongeschikte werknemer met een no-riskpolis (ook wel vangnetter genoemd) in dienst hebben, worden geconfronteerd met een loonsanctie van UWV. De reden hiervoor is meestal dat er tijdens de verzuimperiode te weinig of helemaal geen re-integratieactiviteiten hebben plaatsgevonden. Veel werkgevers zijn niet op de hoogte van het feit dat in het bezit zijn van een no-riskpolis hen niet ontslaat van de plicht een zieke werknemer te re-integreren.

Werknemers die beschikken over een een no-riskpolis moeten net als andere zieke werknemers op de gebruikelijke wijze re-integreren conform de Wet verbetering poortwachter. UWV draagt bij uitval zorg voor het compenseren van de loonkosten door ziekengeld naar de werkgever over te maken, mits de werkgever een loondoorbetalingsplicht heeft. Doe je als werkgever tijdens de periode dat een werknemer met een no-riskpolis terugvalt op de Ziektewet niets of te weinig aan zijn of haar re-integratie? Dan maak je bij aanhoudende arbeidsongeschiktheid kans op een loonsanctie van UWV. Ook als je werknemer al eerder een wachttijd heeft volgemaakt.

Kortom: heb je een vangnetter in dienst die is uitgevallen? Dan gelden de gebruikelijke plichten op basis van de Wet verbetering poortwachter, zoals het consulteren van een bedrijfsarts, het maken van een plan van aanpak en re-integratie spoor één en eventueel spoor twee.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdige en bevlogen ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdige en bevlogen ondernemer @ Mensar | mens & arbeid • Kennispartner & -deler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant