Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Capaciteitstekort UWV leidt tot fors minder Eerstejaars Ziektewet-beoordelingen
Capaciteitstekort UWV leidt tot fors minder Eerstejaars Ziektewet-beoordelingen

UWV heeft moeite met het tijdig uitvoeren van sociaal-medische beoordelingen. Dit is het gevolg van een al jaren spelend capaciteitstekort. Al jaren beschikt UWV over zo’n 800 verzekeringsartsen en dit is niet alleen te weinig, het aantal neemt ook niet toe.  Als gevolg hiervan worden niet alleen WIA-beoordelingen met regelmaat te laat uitgevoerd, er zijn ook problemen met de Eerstejaars Ziektewet-beoordelingen (EZWb). Deze beoordeling hoort plaats te vinden na het ontvangen van één jaar Ziekengeld en is met de komst van de Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters in 2013 aan de Ziektewet toegevoegd.

Screening

EZWb’s zijn complexe en omvangrijke beoordelingen, die veel verzekeringsartsencapaciteit vragen, terwijl ze in slechts een derde van de gevallen leiden tot een gewijzigde uitkeringssituatie. Om de werkvoorraad effectiever aan te pakken maakt UWV gebruik van een screeningswijze. Deze screeningswerkwijze is een professionele inschatting op de kans op voortzetting van het Ziektewetrecht. Bij een gerede kans op beëindiging volgt vervolgens een volledige beoordeling.

Cijfers

In 2020 was UWV in staat om 81% van de EZWb’s uit te voeren. In de eerste vier maanden van 2021 daalde dit naar 75%. In 25% van de gevallen hebben mensen die ziekengeld ontvangen de gehele wachttijd doorlopen zonder dat er een EZWb heeft plaatsgevonden.

Geen keuringsstop

Volgens UWV is er geen sprake van een keuringsstop, zoals verschillende media onlangs suggereerden. Wel erkent het uitvoeringsinstituut dat er sprake is van een flinke achterstand. Eind april 2021 was er een achterstand van zo’n 23.000 EZWb’s.

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…