Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

CRvB: gokactiviteiten vallen bij ontvangen bijstandsuitkering onder inlichtingenplicht
CRvB: gokactiviteiten vallen bij ontvangen bijstandsuitkering onder inlichtingenplicht

Wie op grond van de ParticipatieWet een bijstandsuitkering ontvangt heeft op grond van artikel 17 lid 1 PW de plicht om op eigen initiatief veranderingen in het inkomen aan de gemeente te melden. Dit noemen we de inlichtingenplicht. Wanneer men dit nalaat kan de gemeente (een deel van) de uitkering terugvorderen en een bestuurlijke boete opleggen.

Onlangs heeft de Centrale Raad van Beroep zich door middel van twee uitspraken uitgesproken over identieke situaties die betrekking hadden op twee personen die een bijstandsuitkering ontvingen. Zij hadden nagelaten hun gokactiviteiten aan de gemeente te melden, die dit als schending van de inlichtingenplicht zag. Gevolg: de uitkeringen werden (tijdelijk) stopgezet en de twee personen werden geconfronteerd met terugvorderingen van zo’n 3.000 en 33.000 euro.

Oordeel CRvB

De vraag die de Centrale Raad van Beroep in deze zaken moest beantwoorden was of gokactiviteiten ook onder de inlichtingenplicht vallen, ook als de gokactiviteiten niet tot winst (inkomsten) leiden. Ja, oordeelt de Raad en schrijft in zijn uitspraak: “Het gokken op zichzelf is een bezigheid die gemeld moet worden, omdat uit de aard daarvan voortvloeit dat er inkomsten mee kunnen worden verworven. Appellant had het college hiervan op de hoogte moeten stellen, zodat het college kon onderzoeken of inkomsten werden verworven en tot welk bedrag.”

Kortom: wie een bijstandsuitkering ontvangt en gokactiviteiten onderneemt moet deze op eigen initiatief melden aan de gemeente. Ook als de activiteiten niet tot winst leiden. Wie dit nalaat kan in de problemen komen en heeft de jurisprudentie niet aan zijn of haar kant staan.

Uitspraken:

ECLI:NL:CRVB:2021:930
ECLI:NL:CRVB:2021:932

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…