Managers in Nederland staan niet te springen om mensen aan te nemen die psychische problemen hebben (gehad). Dit blijkt uit Tranzo-onderzoek van promovenda Kim Janssens van de Universiteit Tilburg.
Uit haar onderzoek – uitgevoerd onder 670 leidinggevenden in uiteenlopende Nederlandse bedrijven – blijkt dat negen van de tien managers zorgen heeft over werknemers met psychische problemen en 64 procent twijfelt over het aannemen van een nieuwe medewerker met psychische problemen. 30 procent van de ondervraagde managers is terughoudend om sollicitanten, van wie bekend is dat ze ooit psychische problemen hebben gehad, in dienst te nemen. Zij vrezen bijvoorbeeld voor langdurig verzuim, het niet aankunnen van het werk of onvoorspelbaarheid van de persoon.
Vooroordelen
De angst van managers voor het aannemen van mensen die psychische problemen hebben of hadden blijkt op basis van deze studie onterecht. Je kunt stellen dat ze vooral terughoudend zijn op basis van vooroordelen en niet op basis van hun eigen ervaring. Slechts 7 procent van de managers gaf namelijk aan negatieve ervaringen met deze werknemers te hebben. 52 procent gaf aan juist positieve ervaringen te hebben.
Prevalentie
Psychische problemen komen vaak voor. Meer dan 40 procent van de Nederlanders kampt minimaal één keer in zijn leven met psychische problemen. Volgens het Trimbos-instituut heeft jaarlijks één op de vijf mensen één of meerdere psychische aandoeningen. De meest voorkomende psychische aandoeningen zijn depressie en de angststoornis. Bijna 1 miljoen Nederlanders maken jaarlijks gebruik van de GGZ.