Detacheer jij een zieke werknemer naar een ander bedrijf in het kader van re-integratie? Dan kan het zijn dat je moet voldoen aan de registratieplicht van de WAADI. In deze blog lees je hier meer over.
WAADI
Werkgevers die (incidenteel of structureel) werknemers op niet-bedrijfsmatige basis uitlenen moeten voldoen aan de registratieplicht van de Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (WAADI). Deze wet is ook van toepassing op het uitlenen (detacheren) van een zieke re-integrerende werknemer in het kader van re-integratie tweede spoor.
Er is vrijstelling van de registratieplicht als een (re-integrerende) werknemer zonder winstoogmerk wordt uitgeleend. Dit wordt ook wel collegiale uitlening genoemd. Betaalt de inlener meer dan 100% van de loonkosten (exclusief eventuele doorbelasting van kosten)? Dan moet er voldaan worden aan de registratieplicht.
Ben je van plan om een re-integrerende werknemer uit te lenen en is er sprake van winstoogmerk? Geef dan via dit vragenformulier bij de Kamer van Koophandel aan dat je niet-bedrijfsmatig werknemers ter beschikking stelt. Vul bij ‘Je vraag’ in: Bij deze maak ik er melding van dat mijn bedrijf niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stelt. De Kamer van Koophandel pakt het verder op.
Leen je een re-integrerende werknemer in van een andere organisatie en betaal je meer dan 1o0% van de loonkosten? Controleer dan of het uitlenende bedrijf aan de registratieplicht voldoet. Dat kan via deze WAADI-check. Voldoet het bedrijf niet aan de registratieplicht en leen je toch iemand van deze organisatie in? Dan kan de Inspectie SZW een forse boete aan zowel de in- als de uitlener opleggen.
Arbeidsvoorwaarden
Uit- en ingeleende werknemers hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als in dienst zijnde werknemers die een soortgelijke functie uitoefenen. Om problemen te voorkomen is het aan te bevelen om een detacheringsovereenkomst te maken waarin afspraken over o.a. betaling, verlof, aansprakelijkheid en beëindiging zijn vastgelegd.