Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Gerechtshof: liegen over niet behaald diploma geen dringende reden voor ontslag op staande voet
Gerechtshof: liegen over niet behaald diploma geen dringende reden voor ontslag op staande voet

Op je CV vermelden dat je een bepaald diploma hebt behaald terwijl dit niet zo is is niet heel fraai. Daar zijn we het waarschijnlijk wel over eens. Maar levert deze onjuiste voorstelling van zaken ook een dringende reden voor ontslag op staande voet op? Het gerechtshof in Den Haag vindt van niet.

Verzorgende IG

In deze zaak draait het om een verzorgende IG die op haar CV heeft gezet in het bezit te zijn van een diploma verzorgende IG niveau 3. Dit is tegenwoordig een beschermde titel, die de werknemer onterecht voerde. De vrouw heeft de opleiding namelijk niet met een diploma afgerond. Op een certificaat voor de module kraamzorg na beschikt ze wel over alle deelcertificaten.

Ontslag op staande voet

In juli 2019 gaat het mis. De vrouw wordt op staande voet ontslagen wegens het verstrekken van onjuiste informatie met betrekking tot haar diploma. Ze stapt naar de kantonrechter die haar in het gelijk stelt. Volgens de kantonrechter heeft de werkgever niet voldaan aan het onverwijldheidsvereiste.

Hoger beroep

De werkgever besluit in hoger beroep te gaan bij het gerechtshof in Den Haag. Die moet de vraag beantwoorden of er sprake is van een dringende reden voor het ontslag van de verzorgende. Het hof oordeelt dat de onjuiste vermelding van het diploma geen dringende reden voor ontslag op staande voet is omdat niet is gebleken dat de vrouw onbekwaam zou zijn voor de door haar uitgevoerde werkzaamheden. Ook is niet gebleken dat ze verboden medische of verpleegtechnische handelingen heeft verricht, in de zorg voor haar cliënten is tekortgeschoten of dat hun belangen zijn geschaad. Ook wijst het hof erop dat de in de ontslagbrief genoemde ontslagreden beperkt is tot het feit dat ze op haar CV heeft vermeld dat ze over het diploma beschikt terwijl dit niet het geval is. Andere redenen voor het ontslag zijn niet in de ontslagbrief opgenomen.

Het hof oordeelt daarnaast ook dat de werkgever verwijtbaar richting de vrouw heeft gehandeld. Daarom moet hij een billijke vergoeding van €2500 betalen, naast een vergoeding van zo’n €2345 wegens onregelmatige opzegging.

Tip: ontslag op staande voet is een heftige beslissing die niet altijd zonder gevolgen voor de werkgever blijft. Je moet dus goed weten wat je doet want rechters kijken hier behoorlijk kritisch naar. Laat je dus goed voorlichten. De werkgever had er m.i. beter aan gedaan de arbeidsovereenkomst te laten vernietigen wegens dwaling en het uitbetaalde salaris terug te vorderen.

Bronnen/wetsartikelen

Artikel 7:678 lid 1 BW – Dringende reden voor ontslag op staande voet.
Artikel 7:672 lid 10 BW – Vergoeding wegens onregelmatige opzegging.
New Hairstyle-beschikking – Hoogte billijke vergoeding.

Uitspraak: ECLI:NL:GHDHA:2020:1880

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…