Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Search
Close this search box.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim / re-integratie
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Feyenoord discrimineerde studente door stage te beëindigen vanwege epilepsie
Feyenoord discrimineerde studente door stage te beëindigen vanwege epilepsie

Voetbalclub Feyenoord heeft gediscrimineerd door de stage van een vrouw te beëindigen nadat zij op haar eerste werkdag had aangegeven aan epilepsie te lijden. Dit is het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens in een zaak die door de vrouw ter beoordeling was voorgelegd. Volgens het College heeft Feyenoord verboden onderscheid gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte.

Vermoedens van discriminatie

De vrouw – een studente van de Hogeschool Rotterdam – kreeg na een sollicitatiegesprek een stageplaats bij een naschools sport- en onderwijsproject voor kinderen met een leerachterstand. Op haar eerste werkdag laat ze aan de stagebegeleider weten dat ze lijdt aan epilepsie. Vier dagen daarna wordt de stage door een stagecoördinator beëindigd. Omdat Feyenoord de stage beëindigt nadat ze heeft verteld dat ze aan epilepsie lijdt, bestaat het vermoeden van discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte.

Epilepsie valt onder het begrip chronische ziekte in de zin van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.

Vertrouwensbreuk

Volgens de voetbalclub is niet de epilepsie maar een vertrouwensbreuk de reden voor de beëindiging. De club verwijt de vrouw dat zij haar aandoening niet tijdens het sollicitatiegesprek heeft verteld. Daardoor heeft zij de kinderen op haar eerste stagedag in gevaar gebracht, aldus Feyenoord. De vrouw geeft aan dit bewust niet te hebben verteld vanwege eerdere negatieve ervaringen. Uiteraard was ze ook niet verplicht om dit tijdens het sollicitatiegesprek te vertellen. Daarnaast stelt Feyenoord dat de epilepsie van de vrouw een veiligheidsrisico oplevert. Volgens het College berust deze conclusie niet op objectieve en volledige informatie. Er is immers niet met de vrouw over haar aandoening gesproken. Dit vind het College van doorslaggevend belang.

Oordeel College

Feyenoord heeft alleen op basis van informatie van de werkbegeleider een vertrouwensbreuk vastgesteld. De conclusie, dat de studente de kinderen en haar collega’s in een gevaarlijke positie heeft gebracht, is niet onderzocht. Hierdoor kan worden aangenomen dat Feyenoord zich geen volledig beeld heeft gevormd van alle feiten op de eerste stagedag, de ziekte van de vrouw én de concrete risico’s die deze met zich mee zou kunnen brengen en op de eerste stagedag zouden hebben meegebracht. Het College concludeert dan ook dat de Feyenoord verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte bij de beëindiging van de stage.

Klik hier voor het oordeel

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Picture of Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…