Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Re-integratie met herplaatsing: dit moet je weten over de reistijd
Re-integratie met herplaatsing: dit moet je weten over de reistijd

Regelmatig krijg ik vragen over de reistijd die met een herplaatsing als gevolg van re-integratie gepaard kan gaan. Wat mag er van een re-integrerende werknemer worden verwacht en wat als iemand weigert om de reis naar het werk af te leggen vanwege de reistijd? In deze blog lees je daar meer over.

Wie als gevolg van ziekte of gebrek moet re-integreren kan te maken krijgen met herplaatsing. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als de zieke werknemer (nog) niet kan functioneren in zijn eigen werk en op een andere locatie aangepast werk moet doen of dat er moet worden uitgeweken naar passend werk bij een andere werkgever. Dit laatste staat bekend als een traject tweede spoor.

Redelijke reistijd

Met betrekking tot de reistijd tijdens het re-integreren wordt een maximale reistijd van drie uur per dag (heen en terug) als passend beschouwd. Deze reistijd sluit aan op de regelgeving en op uitspraken van rechters. Hierbij wordt uitgegaan van reizen met het openbaar vervoer. Wel moet de reistijd redelijk zijn. Zo moet er bijvoorbeeld worden gekeken naar het aantal uren dat iemand werkt. Van een werknemer die twee uur per dag werkt kan niet verlangd worden dat hij drie uur per dag reist.

Ook moet de duur van de reis op medische gronden mogelijk zijn. Van iemand met bijvoorbeeld een angststoornis kan niet worden verwacht dat hij of zij drie uur per dag in een drukke trein zit om te kunnen werken. Ook al is het werk passend, het aanbod van de werkgever is in dit geval hoogstwaarschijnlijk niet passend gezien de omstandigheden. Loopt de re-integratie vast op de reistijd? Vraag dan een deskundigenoordeel aan bij het UWV. Dit kost werkgevers €400 en werknemers €100.

Weigeren vanwege reistijd

Als een werknemer weigert om de reis naar het werk af te leggen en hier geen deugdelijke grond voor heeft kan dit gezien worden als het niet meewerken aan de re-integratie. In dat geval mag de werkgever de loonbetaling stopzetten. De wetgever heeft wel bepaald dat werkgevers verplicht zijn om werknemers over een loonsanctie te informeren (artikel 7:629 lid 7 BW). Ook moet de zieke medewerker in de gelegenheid worden gesteld om zijn gedrag bij te stellen.

Heeft jouw werkgever de loondoorbetaling stopgezet en wil je het doorbetalen van je salaris via de rechter afdwingen? Dan heb je een deskundigenoordeel van het UWV nodig als je wilt dat de rechter je zaak in behandeling neemt. Zonder deskundigenoordeel is dit namelijk niet het geval (artikel 658b lid 1 BW).

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…