Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Inhoud bewerken
 • Home
 • Over Mensar
 • Diensten
 • Verzuim
 • Ziektewet / WIA
 • Bezwaar UWV
 • ontslag / vso
 • Blog
 • Downloads
 • Referenties
 • Contact

Weblog

Zo zit het met de WW als je met een WIA-uitkering werkloos wordt
Zo zit het met de WW als je met een WIA-uitkering werkloos wordt

Voor veel mensen is het onduidelijk hoe het precies zit als je naast een WIA-uitkering werkt en deze baan verliest. In deze blog geef ik hier uitleg over.

Recht op WW

Werknemers die een WIA-uitkering ontvangen maar hun baan verliezen kunnen recht hebben op een WW-uitkering. Één van de voorwaarden is dat je tenminste 26 weken hebt gewerkt in de 36 weken voor het ontslag. Wel geldt dat de gewerkte weken die hebben geleid tot een loongerelateerde WGA niet meetellen voor de WW. Dit kun je terugvinden in artikel 17a lid 2 WW. Ook geldt dat het ontvangen van een loongerelateerde WGA-uitkering een uitsluitingsgrond is voor de WW. Dit geldt echter niet als de WW voortkomt uit een andere arbeidsovereenkomst dan waarvanuit de WGA is verstrekt, bijvoorbeeld als je tijdens de loongerelateerde WGA-uitkering een nieuwe baan vindt.

Gevolgen voor inkomen

Wie gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en onder de WGA 35-80 regeling valt krijgt na de loongerelateerde uitkering – die maximaal 24 maanden duurt – te maken met de in de Wet WIA vastgelegde inkomenseis. Deze eis houdt in dat men een loonaanvullingsuitkering krijgt als men minimaal 50% van de door UWV vastgestelde restverdiepcapaciteit benut. Wie minder dan 50% benut krijgt een veel lagere vervolg­uitkering. Deze uitkering is niet meer loongerelateerd maar gebaseerd op het minimumloon.

Een WW-uitkering naast een WIA-uitkering wordt niet gezien als inkomen in de zin van de inkomenseis die van toepassing is op de Wet WIA. Dit betekent dat een aanvullende WW-uitkering niet gezien wordt als inkomen door het benutten van de door UWV vastgestelde restverdiencapaciteit.1 Het slechte nieuws is dus dat je door het ontslag geen recht meer hebt op een loonaanvullingsuitkering maar op een vervolguitkering die – zoals ik al eerder heb aangegeven – een flink stuk lager is.

Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en werkloosheid naast een WIA-uitkering kan je inkomen dus behoorlijk dalen. Is je inkomen als gevolg van deze verandering te laag? Dan heb je mogelijk recht op een tegemoetkoming op grond van de Toeslagenwet. Dit is bijvoorbeeld het geval als de totale gezinsinkomsten onder het sociaal minimum komen. Ook kan het zijn dat je recht hebt op een hogere zorg- en/of huurtoeslag.

80-100% arbeidsongeschikt

Werkte je een beperkt aantal uren en heb je een WIA-uitkering op basis van 80-100% arbeidson­geschiktheid, dan is de situatie anders. Je contactpersoon bij UWV of een uitkeringsdeskundige kan je precies vertellen hoe het voor jou zit.

Meer informatie

Voor meer verdiepende informatie over dit vraagstuk raad ik je aan dit artikel te lezen.

1  Zie artikel 3:4 lid 2 sub e onder 1 Algemeen inkomensbesluit socialezekerheidswetten en artikel 3:2 lid 1 sub a onder a Algemeen inkomensbesluit sociale­zekerheidswetten

Was dit artikel nuttig voor je?

Dankjewel voor je mening!

TAGS

Deel dit artikel

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Foto van Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemer @ Mensar • Kennisdeler • Mens en arbeid • Eerste hulp bij (ziekte)verzuim, re-integratie, arbeidsongeschiktheid en sociale zekerheid(srecht)

Wellicht vind je dit ook interessant

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

volg mensar op LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuws, blogs en ontwikkelingen op het gebied van mens & arbeid…